fbpx
spot_img

„Mladi geografi“ OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina

Sekcija „Mladi geografi“ Osnovne škole „Sveti Sava“ Bijeljina postoji već nekoliko godina u našoj školi. Plan i program sekcije usvajamo na početku školske godine. Učenici zajedno sa mentorom vrše izbor najzanimljivijih sadržaja, kojima ćemo da se bavimo u toku školske godine. Planirane aktivnosti jesu, prije svega, nova saznanja iz oblasti geografije i njenih srodnih nauka, praktični radovi i mali terenski rad.

Ove godine, akcenat je stavljen na najvažnije međunarodne datume koji su važni za cijelo čovječanstvo. Praktični radovi, prije svega, odnosili su se na obilježavanje Dana planete Zemlje (22. april), Svjetski dan voda (22. mart), te upoznavanje sa nekim zanimljivim zemljama koje i nisu zastupljene u redovnom planu i programu, kao što su Etiopija, Džibuti. Napravili smo i jedan mali sajt, posvećen našoj sekciji, koji još nismo u potpunosti završili (ali hoćemo do kraja školske godine).

Trudimo se da, kroz sekciju, razvijamo drugarstvo, saradnju među učenicima, ali i da obogatimo trenutno znanje. Planiran je bio i jednodnevni izlet u manastir Tavnu, ali nam to vremenske prilike nisu dozvolile.

Sekcija broji preko 25 učenika, raspoređenih u dvije grupe, jedna je u centralnoj školi, a druga, manja, u Područnoj školi u Batkoviću. Sekciju vodi, nastavnik Danilo M. Ždrale.

 

 

 

g3  g6  Mladi geografi  g2 g7  g5  g4

(Foto: „Mladi geografi“)

 

 

OŠ "Sveti Sava" Bijeljina
OŠ "Sveti Sava" Bijeljinahttp://literarnas.wix.com/sveti-sava-bijeljina
U prelijepoj ulici skrivena krošnjama lipa, u blizini Crkve Svetog Georgija u Bijeljini, smještena je Osnovna škola „Sveti Sava“. Najstariji sačuvani dokument koji govori o školstvu u Bijeljini je pismo ministru prosvete Kneževine Srbije od 12. maja 1865. godine koje su uputili „nastojatelj crkve i škole Dimitrija Marković i učitelj škole beljinske Nikola Evtić“, ali kao godina osnivanja srpske škole spominje se 1838. godina. Gradnja školske zgrade završena je krajem avgusta 1902. godine. To je zgrada u kojoj danas nastavu pohađaju najmlađi učenici i čija obnova i dalje traje. U Srpskoj osnovnoj školi u Bijeljini, kao mlad učitelj službovao je veliki srpski pjesnik Jovan Dučić.