fbpx
spot_img

Mozaik ljubavne poezije i proze – još jedan vrijedan poduhvat Dragice Šreder

Pred nama je nova dvojezična knjiga ljubavne poezije i proze, čiji izbor i prevod je uradila pjesnikinja i prevodilac Dragica (Matejić) Šreder, koja živi i stvara u Hildenu, Njemačka..

Knjiga je dvojezična: na srpskom i njemačkom jeziku.

Dragica Šreder

Izdavač ove knjige je Klub ljubitelja knjige “Majdan”  iz Kostolca. Glavni i odgovorni urednik Slavica Pejović, naslovna strana Vesna Pantić.

U ovom vrijednom i obimnom  projektu na petsto trideset šest stranica pjesnici koji su stvrali ljubavnu poeziju i prozu a sa prostora bivše SFRJ.

Pored poezije koja je prevedena na njemački jezik prevedne su i biografije za svakog autora zastupljneog u ovoj predivnoj i zbilja vrijednoj knjizi.

U predgovoru knjige koju je pripremila I prevela Dragica (Matejić) Šreder kaže:

Niko ne zna tačno, koliko je žena i muškaraca bilo do sada, koji su nam poklonili divne priče, pesme i pripovetke, iz kojih su do sada nastale knjige koje su omogućile građanima da ih čitaju.   Danas, u vreme Facebook-a, Twitter-a i WhatsApp-a, gde vesti za sekundu žure do primaoca, i ne primećujemo više, kako zaboravljamo da čitamo. Mi pogađamo, tumačimo, skraćujemo. I baš zato je nama u Hildenu važno, da pošto smo naučili da čitamo, baš i ostanemo čitaoci. Kažu da je snaga vodopada u mnoštvu kapljica koje rade zajedno. Ja se stalno pridržavam onog Geteovog, koji je svojevremeno to dobro formulisao: „U Hildenu (za njega je to bila Gota) mi je bilo tako mekano, kao jednom detetu u krilu pa su mi došle opet potpuno nove misli“. Vama želim, takođe kao po MAJSTORU, da budemo sa velikim respektom i pažnjom prema tome, što su ljudi ovde stvorili „Nikada nisam mislila, da bi mi se upravo na tom mestu u Hildenu toliko toga milostivog i dragog trebalo dogoditi. “

Labud Lončar
Labud Lončar
Rođen u Ivangradu (današnje Berane). Objavio četiri knjige poezije. "Rođenje suze", Labud N. Lončar, rođen je 1964.god. u Ivangradu, današnje Berane. Pjesnik, prozni pisac i kolumnista. Bavi se pisanjem poezije i proze. Organizator mnogih kulturnih manifestacija i promocija. Osnivač i predsjednik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara. Član je Udruženja književnika Srbije i međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara, kao i mnogih drugih Udruženja književnika putem društvenih mreža. Zastupljen je u tridesetak domaćih i stranih antologija i zbornika. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, rusinski, makedonski I bugarski jezik. Objavio je četiri knjige poezije: „Rođenje suze“, „Ostavljanja“, „Na poleđini sna“, „Ako prećutim pjesmu“ i knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Osnivač je i urednik časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“, kao i časopisa za haiku „Nekazano“ ujedno je i osnivač i glavni urednik portala za kulturu iumjetnost „Nekazano“. Osnivač je Festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“. Živi i stvara u Baru.