fbpx
spot_img

Na današnji dan: 11. maj

Sat
foto: wallpapermania. eu

483. Rodjen je vizantijski car Justinijan I Veliki, koji je tokom vladavine (od 527) nastojao da obnovi jedinstvo Rimskog carstva sa sedištem u Carigradu. Zaslužan je za kodifikaciju rimskog prava.

1867. Londonskim ugovorom zagarantovana je samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.

1896. Rodjen je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom („Simfonija orijenta“, „Haos“, „Heliofonija“, „Simfonijski ep“).

1888. Rodjen je američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pesma „Vajt Krismes“ ubraja se i danas
u bestselere američkog tržišta ploča.

1904. Rodjen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela (Louis Bunuel) „Andaluzijski pas“ i „Zlatno doba“.

1949. Sijam je promenio ime u Tajland; Izrael je primljen u UN.

1997. Superkompjuter kompanije IMB „Duboko plavo“ pobedio je svetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

2000. Indija je dočekala svog milijarditog stanovnika – u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rodjena je devojčica.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.