fbpx
spot_img

Na današnji dan: 14. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

1629 – Rođen je holandski matematičar i astronom Kristijan Hajgens. Otkrio je prsten oko Saturna i konstruisao časovnik sa klatnom.
1849 – Na inicijativu revolucionarnog lidera Lajoša Košuta Mađarska je proglasila nezavisnost od Austrije.

1865 – Predsednik SAD Abraham Linkoln smrtno je ranjenu atentatu nekoliko dana nakon završetka građanskog rata. Na njega je u loži vašingtonskog pozorišta pucao Džon But. Preminuo je sledećeg dana, a novi predsednik postao je Endrju Džonson.

1883 – Rođen je srpski pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne.

1900 – Predsednik Francuske Emil Lube otvorio je u Parizu Međunarodnu izložbu koja se prostirala na 547 jutara, najveću te vrste u istoriji Evrope.

1904 – Rođen je engleski pozorišni i filmski glumac Ser Džon Gilgud. Slavu je stekao ulogama Šekspirovih junaka, a filmsku nagradu Oskar dobio je 1981. za ulogu u filmu „Artur“.

1907 – Rođen je haićanski predsednik Fransoa Divalije, „Papa Dok“. Bio je predsednik-diktator Haitija od 1957. do smrti 1971. godine.

1975 – U Sikimu (severoistočna Indija) ukinuta je monarhija i proglašena republika. Sikim je postao 22. država Indijske Unije.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".