fbpx
spot_img

Na današnji dan: 18. novembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1477 – Engleski štampar Vilijam Keksten (William Caxton) izdao je u Vestminsteru prvu knjigu štampanu u Engleskoj na engleskom jeziku „The Dictes and Sayings of the Philosophers“.

1626 – Papa Urban VIII osveštao je baziliku Svetog Petra u Rimu.

1786 – Rođen je nemački kompozitor Karl Marija Fridrih Ernstfon Veber (Carl Maria Friedrich von Weber), tvorac nemačke romantične opere. Posebno je značajna njegova opera „Čarobni strelac“ kojom je prekinuo sa tradicijom italijanske opere i uveo romantizam u muzičko-scensku umetnost.

1860 – Rođen je poljski državnik, pijanista i kompozitor, Ignac Jan Paderevski (Ignacy, Paderewski), profesor Konzervatorijuma u Varšavi. Od 1919. do 1921. bio je premijer i šef diplomatije a 1940. predsednik Poljske (opera „Manra“, „Poljska fantazija“ za klavir i orkestar, jedna simfonija, klavirska dela, solo pesme).

1928 – U filmu „Parobrod Vili“ prikazanom u Njujorku prvi put se pojavio Miki Maus (Mickey Mouse), popularni junak crtanih filmova Volta Diznija (Walt Disney).

1969 – Modul američkog vasionskog broda „Apolo 12“ sa astronautima Čarlsom Konradom (Charles Conrad) i Alenom Binom (Alan Bean) spustio se na Mesec. Bio je to drugi svemirski brod koji je dotakao mesečevo tlo.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.