fbpx
spot_img

Nagrađeni autori na Balkanskoj smotri mladih stip autora

Na 20. Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora, u konkurenciji od rekordnih 2789 učesnika iz 61 zemlja sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike, internacionalni žiri u sastavu: predsednik žirija Rumen Čaušev (strip crtač i ilustrator), Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade:

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crtača dobio je Babisu Kourtis iz Atine u Grčkoj.
Diplome za istu kategoriju je dobili su Kalina Muhova iz Sofije u Bugarskoj i Aleksandar Anđelković iz Leskovca.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobio je Tomi Džurovski iz Makedonije.
Diplomu za istu kategoriju dobili su Saša Džino iz Sarajeva u Bosni i Hercegovini i Andrijana Cvetković iz Leskovca.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobio je Ivan Veljković iz Svilajnca.
Diplomu za istu kategoriju dobili su Iva Grueva iz Sofija iz Bugarske i Filip Stanković iz Valjeva.

Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio je Mirko Kovačević iz Banja Luke u Bosni i Hercegovini.
Diplomu za istu kategoriju dobio je Luka Vidosavljević iz Leskovca.

Diplomu za najboljeg debitanta dobila je Mina Gajdanović iz Raške.

Plaketu “Nikola Mitrović Kokan”za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Žika Bogdanović iz Beograda i Dragan StokićRajački iz Zaječara.

U sastavu Smotre održan je konkurs za najbolji strip kaiš u organizaciji Leskovačke škole stripa, „Nove naše reči“, Učiteljskog društva Leskovac i Sindikata obrazovanja Srbije – Regionalnog centra Leskovac, i žiri u sastavu Nikola Milićević (novinar), Marko Stojanović(strip scenarista) i Miloš Cvetković (akademski grafičar) nagradio je Anastasiju Vidanović iz Leskovca (kategorija do 10 godina), Katarinu Hadži-Jovančić iz Leskovca (kategorija od 10 do 15 godina) i Katarinu Stošić (kategorija od 15 do 19 godina), a specijalnu nagradu dobila je Milica Stanković (12 godina), iz Leskovca. U sklopu manifestacije časopis dodeljuje se i memorijalna nagrada “Miodrag Veličković Mivel” za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), Predrag Stanković(strip teoretičar i književnik) i Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista), dodelio je nagradu Saši Dimitrijeviću iz Niša.

Nagradu striparnice „Južni Darkwood“ iz Niša za realističan izraz dobila je Andrijana Cvetković iz Leskovca.

Nagradu striparnice „Higher Ground Comics“ iz Varaždina u Hrvatskoj dobila je Eirini Skoura iz Soluna u Grčkoj.

Nagradu Studentsko informativno-izdavačkog centra iz Niša za najbolji kratki strip dobila je Teodora Dončeva iz Sofije u Bugarskoj.

Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “AKO MENE PITAŠ…” dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Aleksandri Cvetković i Lazaru Nikoliću iz Leskovca.

Press: Marko Stojanović

Izvor: stripvesti.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.