fbpx
spot_img

Najbolji filmovi u 2016. godini – domaći i strani

Pred vama su liste sa ukupno 20 filmova koji su po mišljenju bloga obeležili prethodnu bioskopsku i festivalsku godinu kod nas. Sastavljene su tri nezavisne liste: najbolji domaći film (top5), najbolji film na engleskom jeziku (top6) i najbolji filmovi na stranom, van engleskom govornom području (top9). Sve u cilju da se sveukupno i globalno sagleda filmska godina. U obzir su ušli svi filmovi koje je publika imala prilike da pogleda na na nekom festivalu ili u bioskopu kod nas prošle godine. Glavni kriterijumi su svakako umetnička vrednost filma i savremenost, aktuelnost teme o kojima govore, ali i nagrade na festivalima. Ako ste neki film propustili svakako je preporuka da ih pogledate. Posebno se napominje da je neke od filmova beogradska publika na velikom platnu mogla pogledati samo na festivalima, čime se njihov značaj dodatno uvećava (FEST, FAF, PALIĆ FF, Slobodna zona, Merlinka i dr.). Ohrabruje činjenica da filmski distributeri otkupljuju festivalske filmove.

TOP 5 DOMAĆIH FILMOVA i najbolji pojedinci u 2016.
Iza nas je jedna uspešna godina za srpski umetnički i komercijalni film. Dvadesetak filmova je ugledalo bioskopsku i festivalsku premijeru kod nas i u svetu. Izdvojio sam one koji su na mene ostavili najbolji utisak, što tematski, što umetničko-produkciono. Zajedničko za sve njih su sjajni glumački ansambli, svih generacija, a posebno generacija mladih umetnika (reditelja, scenarista, glumaca i dr.) koja je sjajno iskoristila svoju priliku i nagoveštavaju svetliju budućnost srpskof filma. Teme su veoma aktuelne, savremene i nepretenciozne. Dva filma reditelja Paskaljevića i Kustirice, iako su imali svetsku premijeru prošle godine, domaća publika će moći da pogleda tek ove godine, pa oni nisu razmatrani za predlog najboljih. U cilju promocije pojedinaca i svih bitnijih segmenta filma, navedeni su i najbolji u nekoliko filmskih kategorija. Ovo su najbolji domaći filmovi koje smo u toku 2016. godine mogli premijerno pogledati u Srbiji:

1. VLAŽNOST (HUMINIDITY, 113′) Srbija 2016
2. DNEVNIK MAŠINOVOĐE (TRAIN DRIVER’S DIARY, 85′)  Srbija 2016
3. DOBRA ŽENA (A GOOD WIFE, 90′)  Srbija 2016
4. JESEN SAMURAJA (THE SAMURAI IN AUTUMN, 117′)  Srbija 2016
5. OTADŽBINA (PATRIA, 110′)  Srbija 2015


1. VLAŽNOST (HUMINIDITY, 113′)

Režija: Nikola Ljuca
Scenario: Staša Bajac i Nikola Ljuca

Uloge: Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Marija Krakman, Katarina Marković, Dragan Bakema, Milan Marić, Slaven Došlo, Jasna Ornela Beri, Feđa Stojanović, Jelena Stupljanin, Tanja Petrović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Marija Opsenica, Borka Tomović

Fotografija: Maja Radošević, montaža: Jelena Rosić, Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić, zvuk: Evelin van der Molen, muzika:Janja Lončar; producenti: Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić

Petar je zgodan i harizmatičan menadžer uspešne kompanije koja velike državne projekte snabdeva građevinskim materijalom. Po povratku sa poslovnog puta, njegova žena Mina ga sačekuje na aerodromu. Oni dolaze kući i, dok on spava, Mina nestaje bez traga. Petar počinje da laže i skriva njen nestanak, trudeći se da održi savršenu sliku života koji je izgradio. Međutim, u kovitlacu sumnjivih poslovnih dogovora, priprema za porodičnu slavu, sestrinih bračnih problema, nesanice i razuzdanih noćnih izlazaka po beogradskim klubovima, Petrovi strahovi sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.

Trejler  MCF MegaComFilm  Fest/Bioskop   
Kratak komentar: Dukometražni prvenac obećavajučeg mladog reditelja Nikole Ljuce, nastavlja talas sjajnih filmskih ostvarenja, započetih prošle godine sa filmovima Panama, Pored mene i Amanet. Za ovaj film se čak može reži da je u umetničko-produkciono-tematskom smislu i najuspelije ostvarenje. Na veliko platno se uvodi tematoka novog doba, japi generacije mladih i uspešnih ljudi koji vode urbane živote sa svim uspesima i problemima koje ovo vreme donosi; postranziciono vreme kada se teži da se neoliberalne tekovine kapitalizma utemelje i u našoj zemlji. Film na originalan način govori o novoj generaciji poslovnih ljudi, ali sa posledicama na njihov privatnji život. Film tehnički odlično urađen – izuzetna fotografija i montaža – sjajni kadrovi. Dramaturški zanimljivo vođena radnja gde je glavni akter (maestralna gluma Timotijevića) u stvari njegovo psihičko stanje koje nadomeštava nedostatak fabule. Film koji je originalan, različit i kvalitetan zasluženo možemo nazvati jednim od najboljih filmova ovog veka domaće kinematografije. 
Ocena: 9.25/10.00
2. DNEVNIK MAŠINOVOĐE (TRAIN DRIVER’S DIARY, 85′)
Režija: Miloš Radović
Scenario: Miloš Radović
Uloge:  Lazar Ristovski, Petar Korać, Pavle Erić, Mirjana Karanović, Jasna Đurišić, Mladen Nelević, Nina Janković, Danica Ristovski, Haris Burina, Tihomir Stanić i dr.
Fotografija: Dušan Joksimović, scenograf: Aljoša Spajić, kostimograf:Dragica Laušević, montažer filma: Đorđe Marković, kompozitori: Mate Matišić & Šimun Matišić, Producenti: Lazar Ristovski, Petar Ristovski
Svaki mašinovođa, tokom svoje profesionalne karijere, nenamerno ubije 20 – 30 ljudi. Žrtve su obično samoubice, nepažljivi, pijani, ili samo odsutni ljudi. Ovo je tragična komedija o nevinim ubicama i njihovim životima.
Ilija je šezdesetogodišnji mašinovođa, na korak do penzije. On drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće neizbežne. Sima se plaši, on ne želi da postane ubica. Najviše ga zanima koliko će vremena proći dok mu se ne desi prvo gaženje… Ilija se zadovoljno smeška – njegov sin postao je pravi mašinovođa!
Trejler  Art Vista  Bioskop   
Ocena: 8.75/10.00
3. DOBRA ŽENA (A GOOD WIFE, 90′)
Režija: Mirjana Karanović
Scenario: Mirjana Karanović, Stevan Filipović, Darko Lungulov
 
Glavne uloge: Mirjana Karanović, Hristina Popović, Bojan Navojec, Jasna Đuričić, Ksenija Marinković, Vlado Kerošević, Svetozar Cvetković, Olivera Viktorović , Cvijeta Mesić  Zinaida Dedakin
Fotografija: Erol Zubčević, montaža: Lazar Predojev, muzika: Dejan Pejović, producent: Snežana Penev
Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje. U trenutku kada saznaje da je teško bolesna, ona otkriva i ratnu prošlost svog muža i, po prvi put u životu, prinuđena je da sama donosi određene odluke.
Trejler FameSolutions  Fest/Bioskop 
Ocena: 8.25/10.0
4. JESEN SAMURAJA (THE SAMURAI IN AUTUMN, 117′)
Režija: Danilo Becković
Scenario: Dimitrije Vojnov
Glumci: Petar Strugar, Hristina Popović, Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, Petar Novićević, Miodrag Krstović, Katarina Žutić i dr.
Fotografija: Bojana Andrić, montaža: Aleksandar Popović, muzika: Marko Kon, producent: Marko Pajić
Glavni junak, Vladica je profesionalni karatista, šarmantni bonvivan koji je nekada bio veliki talenat, ali nije napravio veliku karijeru zbog prevelike sklonosti ka provodu i noćnom životu. Po okončanju karijere vraća se u rodni grad i zaljubljuje se u Snežanu i vezuje za nju i njenog malog sina Vukašina. Vladica želi da se brine o njima, ali shvata da ne ume da radi ništa osim karatea. Njegova potraga za poslom koji bi mu omogućio da brine o porodici koju je upravo počeo da stvara, dovodi ga u niz urnebesnih komičnih situacija.
Trejler  Taramount film   Bioskop  
Ocena: 7.75/10.00
5. OTADŽBINA (PATRIA, 110′)
Režija: Oleg Novković
Scenario: Milena Marković
 
Uloge: Nada Šargin, Vuk Kostić, Marta Bjelica, Nebojša Glogovac, Anita Mančić, Bojan Žirović, Marko Janketić, Dubravka Kovjanić, Milica Mihajlović
Autor muzike: Boris Kovač; Dizajn zvuka: Branko Đorđević; fotografija: Miladin Čolaković; Scenograf: Aljoša Spajić;Kostimograf: Irena Marjanov; Montaža: Lazar Predojev
Pre petnaest godina Maca je izgubila dete nesrećnim slučajem i muž je napustio. Sada radi kao kafanska pevačica u lokalu svog venčanog kuma Boleta. Njen muž Jovan napušta iskušenički život u manastiru jer oseća da mu je dato da obavi neki zadatak među ljudima i da se iskupi. Maca oseća da se svet oko nje menja, puna je mržnje, plaši se Božje kazne, stalno se moli i posti. Jovan misli da je pronašao Boga u slaboumnoj devojčici Milici.
Trejler  FameSolutions  Fest/Bioskop 
Ocena: 7.5/10.0
NAJBOLJI POJEDINCI:
Najbolja režija: Nikola Ljuca (VLAŽNOST)
Najbolji scenario: Milena Marković (OTADŽBINA)
Najbolja ženska uloga: Mirjana Karanović (DOBRA ŽENA)
Najbolja muška uloga: Milos Timotijević (VLAŽNOST)
Najbolji debitant: Nikola Ljuca (VLAŽNOST)
Najbolja montaža: Aleksandar Popović (JESEN SAMURAJA)
Najbolja originalna muzika: Mate & Šimun Matišić (DNEVNIK MAŠINOVOĐE)
Najbolji direktor fotografije: Dušan Joksimović (DNEVNIK MAŠINOVOĐE)
Najbolji scenograf: Dejan Anđelković (SANTA MARIA DELLA SALUTE)
Najbolji kostimograf: Ivana Krstović (SANTA MARIA DELLA SALUTE)
Najbolji dizajn zvuka: Evelin van der Molen (VLAŽNOST)

TOP 6 – NAJBOLJI STRANI FILM
(engleski jezik)
Sjajna filmska godina iza nas. Domaća publika je imala prilike da odgleda sjajna ostvarenja, poja su premijerno prikazani na našim najeminentnijih festivalima, a zatim i u bioskopskoj distribuciji. Svi su osvajali neke od najprestižnijih svetskih nagrada. Svako se izdvaja najnovije ostvarenje reditelja Kena Louča, Ja Danijel Blejk, koji na jedan iskreni, nepretenciozan način govori o socijalno birokratskim problemima savremenog čoveka. Film je dobio Zlatnu palmu u Kanu prošle godine. Ovo su redom, najbolji strani filmovi na engleskom jeziku koje smo u toku 2016. godine mogli premijerno pogledati:
1. JA, DANIJEL BLEJK (I, DANIEL BLAKE, 100′)  Velika Britanija, Belgija 2016
2. POVRATNIK (THE REVENANT, 156′)  SAD 2015
3. POD LUPOM (SPOTLIGHT, 128“)  SAD 2015
4. MLADOST (YOUTH, 124′)  Velika Britanija, Italija, Švajcarska, Francuska 2015
5. JASTOG (THE LOBSTER, 119′)  Irska, Grčka, Holandija, Francuska 2015
6. DNEVNIK JEDNE TINEJDŽERKE (THE DIARY OF TEENAGE GIRL, 102′)  SAD 2015
1. JA, DANIJEL BLEJK (I, DANIEL BLAKE, 100′)
Velika Britanija, Belgija 2016

Režija: Ken Loach
Scenario: Paul Laverty
Uloge: Dave Johns, Hayley Squires, Micky McGregor, Briana Shann, Dylan McKiernan

Film slavnog reditelja Kena Louča je socijalno angažovana priča o borbi malog čoveka sa sistemom, odnosno naporima stolara Danijela Blejka da dobije naknadu u Britaniji nakon infarkta. Danijel Blejk radi kao stolar veći deo svog života u Njukaslu. Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece, Dejzi i Dilana. Danijel i Kejti se nalaze u ničijoj zemlji, upleteni u bodljikavu žicu birokratrije savremene Britanije.

Kan 2016 – Zlatna palma i nagrada ekumenskog žirija
Trejler  MCF MegaComFilm  FAF/Bioskop   
Ocena: 9.75/10.00

2. POVRATNIK (THE REVENANT, 156′)  SAD 2015

Režija: Alejandro González Iñárritu
Scenario: Mark L. Smith, Alejandro G. Iñárritu, Michael PunkeUloge: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson

Duboko u neispitanoj američkoj divljini, legendarnog trapera Hju Glasa su teško povređenog nakon napada medveda, ostavili da umre članovi njegove lovačke družine. Dok se bori za život, Glas planira osvetu nad Džonom Fitcdžeraldom. Vođen jakom voljom kao jedinim oružijem i ljubavlju prema porodici, Glas mora da se izbori sa surovom zimom i željom za osvetom.

Oskar 2016 – Najbolja režija, glavna muška uloga, fotografija
Trejler  MCF MegaComFilm  Bioskop   
Ocena: 9.25/10.00

3. POD LUPOM (SPOTLIGHT, 128“)  SAD 2015

Režija:  Tom McCarthy
Scenario: Josh Singer, Tom McCarthy
Uloge: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber

Film je bazaran na istinitom događaju iz 2002. godine, kada tim upornih novinara Boston Globe-a počne da istražuje navode o zlostavljanju dece u katoličkoj crkvi. Njihova dugogodišnja istraga otkriva više decenijska zataškivanja na najvišim nivoima verskog , pravnog i državng sistema. Oni započinju talas revolucija širom sveta.

Oskar 2016 – Najbolji film, originalni scenario
Trejler  MCF MegaComFilm  FEST/Bioskop   
Ocena: 9.0/10.0


4. MLADOST (YOUTH, 124′)   Velika Britanija, Italija, Švajcarska, Francuska 2015

Režija: Paolo Sorrentino
Scenario: Paolo Sorrentino
Uloge: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano

Dva stara prijatelja, Fred i Mik, su na odmoru u luksuznom hotelu u švajcarskim Alpima. Fred, kompozitor i dirigent, je u penziji. Mick je filmski reditelj i i dalje radi. Dok Mick pokušava da završi scenario za koji veruje da će biti njegov poslednji veliki film, Fred ne namerava da nastavlja svoju muzičku karijeru. Ali, neko po svaku cenu želi ponovo da ga čuje.

European Film Awards 2015 – NajboljI film, režija, glavna muška uloga
Trejler  MCF MegaComFilm  FEST/Bioskop   
Ocena: 8.75/10.00

5. JASTOG (THE LOBSTER, 119′)
Irska, Grčka, Holandija, Francuska 2015

Režija: Yorgos LanthimosScenario: Yorgos Lanthimos, Efthimis Filippou
Uloge: Colin Farrell, Rachel Weisz, Lea Seydoux

Novi film priznatog grčkog redatelja Jorgosa Lantimosa Jastog je ljubavna priča čija je radnja smeštena u blisku budućnost u kojoj, prema zakonu Grada, svi samci bivaju uhvaćeni i smešteni u Hotel. U Hotelu svi imaju isti zadatak: u roku od 45 dana treba da pronađu odgovarajućeg partnera. Ako ne uspeju u tome, bivaju pretvoreni u životinje prema vlastitom izboru i pušteni u Šumu. Glavni lik filma, očajni Muškarac, beži iz Hotela u Šumu gde žive Usamljeni te se, nasuprot njihovim zakonima, zaljubljuje u jednu pripadnicu njihove družine…

Kan 2016 – Nagrada žirijaCannes Film Festival – Winner Jury Prize
Trejler  ConFilm  FEST/Bioskop   
Ocena: 8.75/10.00

6. DNEVNIK JEDNE TINEJDŽERKE (THE DIARY OF TEENAGE GIRL, 102′)  SAD 2015

Režija: Marielle Heller
Scenario: Marielle Heller, Phoebe Gloeckner
Uloge: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig, Christopher Meloni

Smeštena u San Francisko 1976. godine, radnja Dnevnika jedne tinejdžerke započinje u razdoblju kada je hipi pokret počeo lagano da zamire, a kada je pank-rok počeo da se budi. Poput mnogih tinejdžerki tog vremena, Mini Gece žudi za ljubavlju, prihvaćanjem i osećajem pripadnosti. Uskoro se upušta u kompleksan ljubavni odnos s dečkom svoje majke, „najzgodnijim čovekom na celom svetu“, a ono što sledi je oštrouman, humorističan i provokativan niz događaja koji opisuju seksualno i umetničko buđenje jedne mlade djevojke…

FEST 2016 – NajboljI film, režija
Trejler  MCF MegaComFilm  FEST/Bioskop
Ocena: 8.5/10.0

TOP 9 – NAJBOLJI STRANI FILM
(van englesko govorno područje)

Izuzetno bogatu filmsku umetničku ponudu beogradska publika je imala prilike da proprati najviše na dva velika festivala FEST i FAF (Festival autorskog filma). Najbolje filmove publika je mogla da pogleda i u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Obećava veliko interesovanje publike. Pred vama je lista devet najboljih ostvarenja koje apsolutno preporučujem da se pogledaju:

1. USTAV REPUBLIKE HRVATSKE (THE CONSTITUITION, 90′)  Hrvatska 2016
2. TONI ERDMAN (TONI ERDMANN, 162)  Nemačka 2016
3. MATURA (BACALAUREAT 128’)  Rumunija 2016
4. HULIJETA (JULIETA, 91′)  Španija 2016
5. ALBUM (ALBUM, 105′)  Turska 2016
6. SIJERANEVADA (SIERANEVADA 173′)  Rumunija 2016
7. JA I KAMINSKI (ME AND KAMINSKI, 124′) Nemačka 2015
8. DIPAN (DHEEPAN, 115′)  Francuska 2015
9. IGLA ISPOD PRAGA (THE BLACK PIN, 100′)  Crna Gora 2016

1. USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
(THE CONSTITUITION, 90′)  Hrvatska 2016

Režija: Rajko Grlić
Scenario: Rajko Grlić, Ante Tomić
Uloge: Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović, Ksenija Marinković, Božidar Smiljanić

Priča o četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. I verovatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natera i učini da zavise jedni od drugih. Mučno i bolno, oni se polako počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi.

Trejler  ConFilm  Bioskop   
Ocena: 9.5/10.0


2. TONI ERDMAN (TONI ERDMANN, 162′)  Nemačka 2016

Režija: Maren Ade
Scenario: Maren Ade
Uloge: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn

Toni Erdman je neotesan, komični lik razbarušene kose, a zapravo je alter ego Vinfrida, nastavnika muzičkog koji voli da zbija šale i u svojim šezdesetim, razveden je, nosi srčani monitor, veštačke zube i živi sa svojim bolesnim psom. Ali ono što je najvažnije, Vinfrid je zaljubljen u život i veruje da se u životu treba više igrati. Njegova jedinica Ines retko kada uspeva da provodi vreme sa ocem zbog svoje poslovne karijere u Bukureštu kojoj se potpuno posvetila. Iznenada, Vinfred odlučuje da je poseti  glumeći njenog lajf kouča, što se potpuno kosi sa njenim planovima, s obzirom da radi na važnom strateškom projektu …

European Film Awards 2016 – NajboljI film, režija, glavna muška uloga, glavna ženska uloga, scenario
Trejler  MCF MegaComFilm  FEST/Bioskop
Ocena: 9.0/10.0


3. MATURA (BACALAUREAT 128’)  Rumunija 2016

Režija: Cristian Mungiu
Scenario: Cristian Mungiu
Uloge: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici

Doktor Romeo Aldea (49), nastanjen u planinskom gradiću u Transilvaniji, svoju ćerku Elizu odgaja s idejom da kada napuni 18 godina napusti porodični dom kako bi živela i studirala u inostranstvu. Njegov plan bi uskoro trebalo da se ostvari: Eliza je dobila stipendiju za studije psihologije u Velikoj Britaniji. Potrebno je samo da položi maturu što je puka formalnost za tako dobru učenicu. Dan pre njenog pismenog ispita, Eliza je napadnuta, a ovaj incident mogao bi da naruši njenu budućnost…

Kan 2016 – nagrada za najbolju režiju
Trejler MCF MegaComFilm  FAF/Bioskop
Ocena: 9.0/10.0

4. HULIJETA (JULIETA, 91′)  Španija 2016
Režija: Pedro Almodovar
Scenario: Alis Munro, Pedro Almodovar
Uloge: Adriana Ugarte, Ema Suarez, Rosi De Palma

Hulieta živi u Madridu sa ćerkom Antiom. Obe u tišini pate zbog gubitka Huana, Antijinog oca i Hulietinog supruga. Njihova bol ih ne približava, već udaljava. Kada napuni osamnaest godina Antia napušta majku bez objašnjenja. Hulieta pokušava da je pronađe na svaki mogući način, ali sve što otkriva je koliko malo zna o svojoj ćerki. Film govori o borbi majke da preživi nesigurnost, ali i o kompleksu krivice i nedokučivoj misteriji koja navodi ljude da napuste one koje vole, brišući ih iz života kao da nikada za njih ništa nisu značili, kao da nikada nisu postojali. Film je baziran na kratkim pričama dobitnice Nobelove nagrade za književnost Alis Munro.

Trejler Cinefest  Bioskop
Ocena: 8.5/10.0
5. ALBUM (ALBUM, 105′)  Turska 2016
Režija: Mehmet Can Mertoglu
Scenario: Mehmet Can Mertoglu
Uloge: Sebnem Bozoklu, Murat Kilic, Muttalip Mujdeci
Par bez dece priprema foto-album sa slikama iz perioda lažne trudnoće, načinjenim na plaži, radnom mestu, kod kuće. Inscenirajući ovim foto-albumom trudnoću, muž i žena trude se da dokažu biološke veze sa bebom koju planiraju da usvoje. Usvajanje je tajna koju niko iz okoline ne sme doznati… Debitantski film Mehmeta Kana Mertoglua posmatra tursko društvo kroz prizmu procesa usvajanja i istražuje pitanja predrasuda i birokratije. Glavna ideja bila je da napravimo film o proizvodnji istorije. (Mehmet Can Mertoglu)
Kan 2016 – France 4 Visionary Award, Sarajevo – Grand-prix Srce Sarajeva
Trejler FAF
Ocena: 8.5/10.0

6. SIJERANEVADA
(SIERANEVADA 173′)  Rumunija 2016

Režija: Cristi Puiu
Scenario: Cristi Puiu
Uloge: Mimi Branescu, Mirela Apostu, Eugenia Bosânceanu

Rumunija, 10. januara 2015.  Porodica se okuplja na četrdesetodnevnom pomenu za pokoj duše svog člana Emila, Larijevog oca. Neobičan splet okolnosti odvraća ih od ceremonijalne večere  navodeći  ih na preispitivanje sopstvene prošlosti i strahova.
Puiju (Smrt gospodina Lazareskua) i u poslednjem ostvarenju daje ogled o evropskom društvu, o porodici i njenoj propasti koja neminovno povlači za sobom i propast pojedinca. Prikaz gotovo trosatne grupne terapije kojom rukovodi pokojnik; gomila naizgled nepovezanih delova slagalice koji zajedno čine savršen mozaik, uokviren izvanrednom rediteljskom poetikom i do tančina promišljenim snimateljskim postupkom.

Trejler FAF
Ocena: 8.5/10.0

7. JA I KAMINSKI (ME AND KAMINSKI, 124′) Nemačka 2015

Režija: Wolfgang Becker
Scenario: Daniel Kehlmann, Thomas Wendrich, Wolfgang Becker
Uloge: Daniel Brühl, Jesper Christensen, Amira Casar

Uobraženi ali neuspešni kritičar kulture planira da napiše biografiju o jednom ostarelom umetniku, koji je nekada davno uzburkao umetnički svet kao slepi slikar, ali je danas zaboravljen. Novinar računa da najavi knjigu na internetu, a želi da je objavi odmah nakon smrti umetnika, i uspeva da prekine slikarevu dnevnu rutinu koja je obeležena starošću, samoćom i kućnom negom. Uz obećanje da će ga odvesti kod njegove nekadašnje ljubavi iz mladosti, pisac vodi starca na putovanje po Evropi.

Trejler Centar beogradskih festival FEST/Bioskop
Ocena: 8.25/10.00

8. DIPAN (DHEEPAN, 115′)  Francuska 2015

Režija: Jacques Audiard

Scenario: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Noé Debré
Uloge: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby

Film počinje u Šri Lanki krajem građanskog rata kada tamilski ratnik pali tela svojih mrtvih saboraca. Oružje je utihnulo, porodica mu je stradala i on traži izlaz. On i Jalini su stranci u izbegličkom logoru, ali se spajaju glumeći porodicu sa malenom Ilajal. Sve to postaje dovoljno da bi se prevarili humanitarni radnici preko kojih stižu u Francusku. Po dolasku na obod Pariza, oni moraju da upotrebe iste veštine da bi se kretali po svom ozloglašenom stambenom kompleksu. Obezbeđivanje njihove pozicije u Francuskoj znači napraviti od lažne porodice pravu, ali nasilje iz prošlosti i pretnje u sadašnjosti prerastaju u pritisak, koji samo što ne eksplodira. 

Kan 2016 – Jacques Audiard 
Trejler MCF MegaComFilm  FEST/Bioskop 
Ocena: 8.25/10.00

9. IGLA ISPOD PRAGA (THE BLACK PIN, 100′)  Crna Gora 2016
Režija: Ivana Marinović
Scenario: Ivana Marinović
Uloge: Nikola Ristanovski, Jelisaveta Seka Sablić, Dragana Dabović, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev
Žena ga je ostavila. Đorđe, njegov sin, mu se suprotstavlja, majka ga tek ponekad prepozna. Sve što želi jeste samo trenutak mira. A šanse za to su nikakve jer će nesretni sveštenik postati nepremostiva prepreka za veliku prodaju zemlje. Petar odbija da postane deo njihove transakcije, te grupa šarmantnih, ali veoma osvetoljubivih seljana, odlučuje da popa iz sela otera.
Trejler FameSolutions  Bioskop 
Ocena: 7.75/10.00
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)