fbpx
spot_img

Najčešće greške koji roditelji prave u bebinih prvih pola godine života

Kad postanete roditelj, imate milion pitanja i dilema. Zato vam otkrivamo najčešće greške koje pravi većina roditelja u prvih šest meseci bebinog života.

Najčešće greške koje roditelji prave u bebinih prvih pola godine života

Kad postanete roditelj, imate milion pitanja i dilema. Ne znate da li dobro držite glavu svojoj bebi, pitate se da li treba da spava na leđima ili na strani, ne znate koja zvečka bi za nju bila najbolja… Jednostavno sve što uradite, pitate se da li ste ispravno postupili ili ne. Zato vam otkrivamo najčešće greške koje pravi većina roditelja u prvih šest meseci bebinog života.

I pre nego što dobiju bebu mnoge mame i tate dobro su informisane o tome kako treba da je hrane i neguju. Korisne savete dobijaju od pedijatra, patronažne sestre, roditelja ili prijatelja koji već imaju decu.

– Međutim, šta treba ili ne treba da rade sa detetom kada je njegov motorni razvoj u pitanju, to im najčešće niko ne govori. Baš zato u vezi sa tim roditelji imaju i najviše nedoumica – kaže Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut u Centru za korektivnu gimnastiku i fizikalnu terapiju.

Prema njenim rečima, ovo su najčešće greške koje roditelji prave u bebinih prvih pola godine života.

Beba ne boravi u ležećem položaju na stomaku

Ovo je prva i najčešća greška u prvim mesecima detetovog života koja sputava njegov normalan razvoj kretanja.
– Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje jer podstiče telo na odizanje. U ovom položaju dete nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Održavanjem položaja postepeno uspostavlja ravnotežu – u početku će se kriviti na jednu ili drugu stranu, ali vremenom će vaša beba biti sve bolja – objašnjava Milanovićeva.

Stavljanje prstiju u bebine šake

Sve bebe po rođenju imaju stisnute pesnice zbog prisutnog refleksa hvatanja. Ako im stavite svoje prste u šake, jako će vas stisnuti.
– Iako je ovo izuzetno prijatan osećaj, nemojte to da radite i takođe nikako ne gurajte igračke bebi u ruke. Nasuprot tome, bebu mazite po nadlanici, kako biste je stimulisali na otvaranje šake što ona spontano povremeno radi – savetuje naša sagovornica.
Krajem trećeg meseca bebine šake biće otvorene i ona će igrati sa svojim prstićima. U slučaju da vaša beba u ovom uzrastu i dalje ima stisnute pesnice obratite se lekaru.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.