fbpx
spot_img

Najčešći efekti koje nedostatak roditeljske ljubavi ostavlja na decu

Po ovome se vidi ko (ni)je bio voljen u detinjstvu

bez ljubaviKada u detinjstvu dete nije osetilo ljubav roditelja i nisu ispunjene njegove emocionalne potrebe, njegova ličnost je razvijena na specifičan način. Evo koji znaci pokazuju da neko nije bio voljen u detinjstvu.

Iako je istina da je svačije detinjstvo drugačije – jer su i svi roditelji i deca različiti – postoje neki obrasci ponašanja koji su zajednički ljudima koji nisu osetili roditeljsku ljubav u detinjstvu.

Peg Strip, žena koja kaže da je i sama “nevoljena ćerka”, istraživala je odnos između majki i ćerki, pa i napisala nekoliko knjiga o tome, izdvojila je najčešće efekte koje nedostatak roditeljske ljubavi ostavlja na decu.

1. Nesigurnost u vezivanju za druge

Stabilni roditelji odgajaju decu koja osećaju da ih oni podržavaju i razumeju. Deca koja su odrasla okružena ljubavlju naučila su da su veze sa drugima stabilne i pune međusobne brige, znaju da je svet mesto koje treba istražiti, ali da oko sebe imaju ljude koji brinu o njima. Takva deca imaju sigurnu bazu.

Sa druge strane, dete koje su odgajili nepouzdani roditelji, oni koji nisu uvek bili tu za dete, smatra da su odnosi sa drugima nesigurni i da ništa nije garantovao. Takvo dete je odraslo okruženo anksioznošću i gladno je ljubavi, sigurnosti.

Dete suzdržanih roditelja naučilo je da bude ratoborno, da se oslanja na sebe i izbegava da se veže za bilo koga. Iako zbog načina na koje je odgajano izbegava privrženost, jedan deo te, sada odrasle osobe, želi bliskost sa nekim, ali se istovremeno toga užasno plaši.

Ovakvi obrasci odgajanja utiču na ponašanje dece i u odraslom dobu, kao i na njihova prijateljstva i ljubavne veze.

Izvor: detinjarije.com

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.