fbpx
spot_img

Nekazano promovisalo knjigu na 29. „Danima Zagrađa“ u Sutomoru

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano u suorganizaciji „Dana Zagrađa“ održalo je promociju knjige “BOG – eksperiment koji traje” autora Dušana Nelkija. U promociji ove neobične knjige učestvovali su: Dušan Nelki autor, Gordana Srećković, Labud N. Lončar, Predrag Peđa Plamenac i Danka Stojiljković.

Promocija se održala na terasi “Vile Ćetković” u Zagrađu, Sutomore. Po dobrom običaju posle pozdravnih riječi Labuda N. Lončara, predsjednika Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano gostima se obratio i mr Veselin Ćetković, vlasnik vile i organizator tradicionalnih “Dana Zagrađa” koji se ove godine održavaju po dvadeset deveti put, i osvrnuo se na ranije Dane Zagrađa kada je bilo mnogo više programa i gostiju.

mr Veselin Ćetković
Predrag Plamenac
Gordana Srećković

Promocija je održana u vidu razgovora Lončara sa Dušanom Nelkijem uz napomenu da je autor više od pedeset godina stanovnik Zagrađa i da je cio svoj život i razmišljanja pretočio u ovu knjigu provokativnog i interesantnog naslova. Tako je predmet razgovora bio Čovjek, Stvoritelj, Univerzum, Energija, Vanzemaljci… Djelove iz knjige čitala je Gordana Srećković pjesnikinja iz Udruženja Nekazano a za muzički dio večeri potrudio se Predrag – Peđa Plamenac i Danka Stojiljković, poznata srpska estradna umjetnica.

Publika je veoma pažljivo pratila program, često autoru postavljajući pitanja jer su teme bile interesantne pa čak i provokativne po pitanju života, bolesti, energije, emocije, religije, vanzemaljaca.

Dušan Nelki u odgovorima na neka od pitanja kaže:” Šta je zajedničko za Judaizam, Hrišćanstvo i Islam? To je vera u jednog boga. Da li bog ovih religija podržava rat? Da, i ne samo da ga podržava, on ga i podstiče. Pa da li je onda tačno da je bog blaženo biće kome je čovek najpreči na svetu, ili je za njega čovek neko koga treba sistematski istrebljivati. Dela govore više od reči. Istorija čovečanstava satkana je od ratova, ubistava i genocida izvršenih u ime vere u ispravnost stavova sopstvene religije. Pa zar ne stoji u sve tri religije 6. zapovest koju, na kamenim tablicama, donese Mojsije svojim saplemenicima. Glasi li ta 6. zapovest: Ne ubij. Ne ubij koga? Ne ubij svog saplemenika ali zato, po nalogu svoga boga, istrebi ljude koji veruju u nekog drugog boga. Istrebi ih i ako veruju u tog tvog boga, ali ga drugim imenom oslovljavaju. Judeizam, Hrišćanstvo i Islam su religije koje propovedaju veru u istog boga koji se kod jednih zove Jehova, kod drugih Bog otac, a kod trećih Alah. Da li je onda bog taj koji je kriv za svo zlo koje je snašlo čoveka u poslednjih 4.500 godina?”

“Odavno učestvujem na Danima Zagrađa, i mi iz Nekazanog nekoliko godina smo bili suorganizatori i pomagali smo gospodinu Ćetkoviću da vodi program koji se kretao od pjesničkih i književnih večeri preko guslarskih večeri, folklora do šahovskih turnira. Ovo su 29 Dani Zagrađa i dali smo svoj skroman doprinos promocijom ove zanimljive knjige i autora. Ne pamtim da je do sada na nekoj večeri publika pažljivije pratila program kao večeras. Pred nama predstoji VI Međunarodni festival ljubavne poezije Pjesnik – Svetionik i u sklopu njega imaćemo između ostalih gostiju i Kulturni centar Hadži Ruvim iz Lajkovca sa njihovim Folklornim ansamblom, njihovim koreografom Jelenom Popović – Stevanović  i genijalnim direktorom Milutinom Rankovićem, svestranim umjetnikom. Samo ta ekipa broji trideset četiri člana i bit će smješteni u Vili Ćetković a njihovo veče je predviđeno za 10. septembar kada će nam se predstaviti i ja vas sada pozivam da budete gosti, obećavamo dobar program i provod. Još jednom da se zahvalim gostima na posjeti, domaćinu Ćetkoviću, Radio Baru i portalima koji su ispratili ovo veče a nadam se i večeri koje su pred nama.” – kazao je Lončar na kraju ove večeri a domaćica Kosana Mitrović tradicionalno je poslužila goste sa pićem i domačim đakonijama koje je sama pripremila.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.