fbpx
spot_img

Nemačka traži do 30.000 vaspitača sa istoka Evrope

Prema zvaničnim podacima, Nemačkoj nedostaje 15 do 30 hiljada vaspitača i vaspitačica, a da bi taj broj nadomestili, Nemci se okreću ka istoku Evrope gde je, kako kažu, ta struka bolje obrazovana.

Podaci koje objavljuje „Dojče Vele“ koji navodi primer jednog privatnog minhenskog vrtića u kom je trenutno troje vaspitača na bolovanju, a zamenu je gotovo nemoguće naći. Svakih par nedelja dolaze novi, a u vrtiću ne radi ni jedna vaspitačica kojoj je materinji jezik nemački.

DW navodi kako takva situacija nije izuzetak u Nemačkoj jer je prošle godine uveden zakon koji roditeljima garantuje mesto u jaslicama i vrtiću, pa su gradovi i opštine otvorili nove vrtiće i sada nedostaje 15 do 30 hiljada vaspitača.

Navedena situacija otvorila je mogućnost zapošljavanja odgajatelja iz članica Evropske unije koji osim što će imati sigurno radno mesto osiguran im je i intenzivan kurs nemačkog jezika kako bi se što bolje adaptirali na rad u Nemačkoj.

„Vaspitači i vaspitačice sa istoka Evrope su po pravilu bolje obrazovani, ali im zato nedostaje praktičnog iskustva“, kazala je za „Dojče Vele“ Silvija Brač koja je otvorila agenciju za posredovanje radne snage u odgojnom sektoru s istoka Evrope.

 

Izvor: kerefeke.org.rs

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.