fbpx
spot_img

Nepodmitljive priče

PERA LOŽAČ

Ministar za kapitalne investicije vlade Srbije, Petar Lažinić, tromo ustade iz udobne fotelje. Sa svog stola od ružinog drveta uze kristalnu čašu i otpi dobar gutljaj žućkaste tečnosti. Zevnuo je par puta, uzeo telefon i okrenuo broj službe za grejanje.

– Halo kotlarnica! Imenjače jesi li to ti? Hajde dođi gore kod mene da popijemo po jedan dupli.

Par minuta kasnije u kancelariju uđe zbunjeni Pera ložač.

– Izvolite gospodine ministre. Da li Vam je hladno?

Ministar se nasmeja.

– Odlično greješ, ne brini. Dođi sedi i uzmi piće. Imam važan zadatak za tebe. Naredne tri nedelje ću biti na terenu, a ti uzmi ovu garderobu i nosi je umesto radne uniforme. Ništa me ne pitaj i nikome ništa ne pričaj. Nosi je svakoga dana i nemoj je štedeti. Jasno?

Pera huknu:

– More ništa mi nije jasno, ali naređenje je naređenje.

Sutradan je zgradom vlade prostrujala vest da njihov ložač Petar radi u odelu. I to ne običnom već novom odelu po poslednjoj modi koje jedva može priuštiti i sam premijer. Pera je ćutao i radio kako mu je ministar naredio.

U međuvremenu, mediji su se bavili iznenadnim nestankom ministra Lažinića i izjavom koju je dao po izlasku sa prijema američkog ambasadora. Javno je obećao da će već sledećeg dana, bez pratnje i vozača, započeti obilazak siromašnih područja zemlje kako bi stekao što bolju sliku o njihovom lošem stanju i sačiniti plan o napretku i razvitku istih. Sneg koji je padao, kao da nije primetio. Od tada ga niko nije ni čuo ni video.

Nakon tri nedelje ministar Petar Lažinić sazvao je hitnu konferenciju za novinare.

– Poštovani predstavnici medija, hvala što ste se odazvali mom pozivu. Upravo sam se vratio sa terena i nisam imao vremena da se uredim jer je stvar više nego hitna.

 

Dok je on pričao o svom putešestviju i planovima, svi prisutni su ga posmatrali otvorenih usta. Nisu se mogli načuditi njegovom izgledu. Skoro prepolovljene telesne težine, tamne kože i u prljavoj i pocepanoj garderobi ministar u njihovim očima dobi svetački izgled. Za to vreme, na njegov mejl stiže poruka direktora jednog luksuznog američkog odmarališta i zdravstvenog centra. Zahvaljuje mu se na korišćenju njihovih usluga u protekle tri nedelje, bogatoj napojnici, a što se liposukcije tiče, sledeća će biti gratis.

Pera ložač, ne znajući šta se događa iznad njega, održavao je vatru, čudeći se jutrošnjem ministrovom oduševljenju kada je ovaj video i navukao na sebe svoje prljavo odelo.

 

Dejan Dimitrijević Mita
Dejan Dimitrijević Mita
Radijski voditelj, pesnik, stočar, rodoljub, komedijaš, pisac, humanista. Dobitnik mnogobrojnih aplauza, osmeha i tapšanja po ramenu. Izdao dve knjige poezije i jednu knjigu satiričnih priča. Dobitnik Vib-ove nagrade.