fbpx
spot_img

Nepodmitljive priče

PAD SRPSKOG SATIRIČARA

Zvali su ga ujediniteljem vlasti i opozicije. Vremešni satiričar Momčilo Moma Dragutinović oštro je napadao i jedne i druge i tako ih primoravao da se udruženi brane od njega. Preko svojih medija proturali su razne neistine na njegov račun, svađali ga sa prijateljima, iznuđivali otkaze, tužili sudu, pretili itd. Moma je sve zamke vešto izbegavao i pisao još žešće. Zadatak satiričara i jeste da svojim oštrim pisanjem ukazuje na probleme, mane i nepravde u društvu i kod pojedinaca, a političarska sorta je uvek najprimamljivija za obradu.

Jedan provereni poltron premijera beše određen da ga u stopu prati. Gde god da je pisac pošao ovaj bi mu bio senka. Redovno je izveštavao o svemu što je praćeni radio. Ručao tu i tu to i to, sreo se sa tim i tim, pisao nešto u blokče, čitao te i te novine i tome slično.

Jednog prepodneva, Momčilo je skoro istrčao iz zgrade u kojoj stanuje i nastavio da hoda prilično brzo što je zadalo dosta muka njegovom pratiocu. Trebalo je ostati neprimećen, a videti sve šta omraženi pisac radi. Dok je uhoda psovao Momu zbog iznenadnog maratona i Moma je psovao sebe jer je zaboravio na sastanak sa izdavačem svoje nove knjige. Stvar se dodatno pogoršala kada stigoše do centra grada. Mnogo ljudi i reke automobila, učiniše da se razdaljina između njih dvojice znatno uveća. U jednom trenutku Momčilo nestade iz vidnog polja špijuna. Ovaj poče da se osvrće oko sebe tražeći ga, ali uzalud. U mislima je već video svog besnog šefa kako ga kažnjava, kad ugleda pisca u društvu dva policajca koji su ga držali za ruke. Skoro se zagrcnuo od uzbuđenja. Odmah je telefonirao kome treba.

Radosna vest o hapšenju „bednog piskarala“ munjevito se proširila političkim krugovima. Nije se još znao razlog, ali važno je da je matori „pao“, kako reče šef.

– Toliko toga smo mu napakovali da je bilo samo pitanje vremena.

Dok su oni likovali, jedan od policajaca upita Momu:

– Sigurni ste da možete da hodate gospodine?

– Da, naravno.

– Ali, pali ste prilično nezgodno. Videli smo…

– Momci, dobro sam, verujte. Ne može mene zaustaviti jedan ivičnjak. Hvala na pomoći – namignu im i nastavi svojim putem.

 

Dejan Dimitrijević Mita
Dejan Dimitrijević Mita
Radijski voditelj, pesnik, stočar, rodoljub, komedijaš, pisac, humanista. Dobitnik mnogobrojnih aplauza, osmeha i tapšanja po ramenu. Izdao dve knjige poezije i jednu knjigu satiričnih priča. Dobitnik Vib-ove nagrade.