fbpx
spot_img

Jezičke nedoumice: za i protiv

Foto: Nemanja Andrić
Foto: Nemanja Andrić

 

Nedoumica:

Danima sam razmišljala o kojoj jezičkoj nedoumici da pišem sledeće. Inspiracije nikad manje. Ali na sreću, ili nesreću, svaki dan čujem nešto nepravilno u svakodnevnom razgovoru. Ono što me inspirisalo za ovu temu je bila neka emisija na televiziji. Bila sam kod tetke koja  voli da gleda, kako ona kaže, emisije edukativnog karaktera. Tema je bila globalizacija. Često se mogla čuti rečenica: Da li ste Vi za ili protiv globalizacije? Iskreno, ni sama nisam znala da li je to pravilno ili nije, ali me jako nerviralo kako je to zvučalo. Naravno, čim sam se vratila kući potražila sam odgovor.

 

Objašnjenje:

Za ili protiv nije pravilno koristiti ispred imenice! Što znači da rečenica koju je voditeljka često ponavljala ipak nije bila pravilno formulisana. Dakle, nepravilno je: za (ili protiv) stručnog obrazovanja, protiv njega, i dr. Ispravno  je da se za i protiv koriste u priloškoj upotrebi, što znači, bez imenice. Primer: „Da li ste za ili protiv“, „Koliko glasova ima za, a koliko protiv“ i dr.

 

Literatura:

Klajn, I. (2014).  Rečnik jezičkih nedoumica, Beograd: Prometej

Prethodni tekstNe daj se Delfina!
Sledeći tekstDa li ste znali: Lea
Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.