fbpx
spot_img

Niška nastavnica “Majkrosoftov” predavač za 21. vek

Niška nastavnica “Majkrosoftov” predavač za 21. vek

 

anazivkovic.jpg

Učenicima su časovi koje Ana organizuje uvek zabavni

Profesorka engleskog u niškoj OŠ “Čegar” Ana Živković jedna je od 3 nastavnika iz Srbije i njih 800 na svetu koje je kompanija “Majkrosoft” uvrstila u inovativne predavače za 2015. godinu.

Ana je prepoznala značaj upotrebe tehnologije u nastavi i već dve godine koristi “Skajp” i druge programe kako bi njeni učenici praktično primenili znanje.

Tako su u junu pričali sa posadom podvodne ekspedicije “Misije 31”  koju predvodi unuk Žaka Kustoa, a išli su i u virtuelne posete NASA centru, Nacionalnom parku Jelouston i Muzeju Drugog svetskog rata u Nju Orleansu…

Korišćenjem “Skajpa” postala je i jedan do 26 nastavnika iz celog sveta koji su “Skajp” ambasadori i imaju zadatak da inspirišu svoje kolege da koriste ovaj program na časovima.

Priznanje “Majkrosofta” niška nastavnica dobila je kombinovanim časom engleskog i istorije na temu „Stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata“, koji je radila u saradnji sa koleginicom Danijelom Maksimović.

 

– Kriterijumi za odabir su bili da prikaz časa sadrži inovativni pristup i metode nastave
koje omogućavaju učenicima razvijanje veština 21.veka. U našem slučaju, učenici
fabijansu za vršnjake iz inostranstva pripremali multimedijalne sadržaje na engleskom
jeziku u vezi Velikog rata, koristili razne veb-alate, a naravno koristili smo i “Skajp”
putem kojeg su učenici intervjuisali kustosa Istorijskog muzeja iz Beograda – objašnjava Ana.
– Pre dve godine, kad se setim svog prvog “Skajp” časa, problem je bio naći učionicu
sa internet konekcijom. Sada škola ima multimedijalnu učionicu i interaktivnu tablu
pa je sve lakše, ali znam da puno škola u Srbiji ima samo digitalni kabinet pa je problem doći na red – kaže niška nastavnica.
Niški đaci razgovarali su sa posadom

podmorinice

 

Napominje da ima i onih nastavnika koji zaziru od upotrebe računara, ali da je sve više njenih kolega koji “shvataju da nastavnik 21. veka mora biti spreman na celoživotno učenje i usavršavanje kako bi učenicima kvalitetniju nastavu”.

Zato su njeni planovi da tokom predstojećeg zimskog raspusta organizuje obuku za kolege iz OŠ “Čegar”, a potom možda i neki onlajn seminar za nastavnike iz cele Srbije.

 

Autor: J. Canić

Izvor: Južne vesti Niš
Sunčica Miščević
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".