fbpx
spot_img

Novosadski studenti u Solunu kuvali za medalju

U Solunu je od 1. do 4. marta održano međunarodno takmičenje kuvara „11 International Culinary Competition of Southern Europe“, u sklopu međunarodnog sajma turizma HELEXPO, a tim Departamana za geografiju turizam i hotelijerstvo, novosadskog PMF-a ostvario je zapažene rezultate – tri medalje i jedan meriot.

 

Foto: RTV/PMF Novi Sad

Danica Rinčić u kategoriji testenine osvojila je srebrnu medalju, Aleksandra Dimitrijević u kategoriji rižoto osvojila je bronzanu medalju, Miloš Kuzmanvić u kategoriji rižoto osvojio je bronzanu medalju, Tatjana Bodvoji u kategoriji vegetarijansko jelo osvojila je meriot – kategorija junior.

 

Maja Banjac asistentkinja na Katedri za gastronomiju osvojila je bronzanu medalju u kategoriji seniora – jela od peradi. Maja je bila jedina ženska osoba u kategoriji, takmičila se sa dva repeznetativca i četiri šefa kuhinje iz prestižnih ugostiteljskih objekata iz Ukrajine, Litvanije, Tajvana i Grčke.

Jedan od ciljeva učešća na takmičenju bila je afirmacija autentične vojvođanske hrane. Jela na takmičenju pripremala su se na moderan način od lokalnih namirnica: slanina mangulice, fruškogorska vina, fruškogorske pečurke, begečka šargarepa, sombrorski sir, pšenica, proso. Hrana je značajan segment kulturnog nasleđa svakog naroda. Gastronomima je podršku u afirmaciji lokalnih proizvoda na prestižnom takmičenju dala Fondacija 2021, Novi Sad evropska prestonica kulture.

Na takmičenju učestvovalo je preko 2000 takmičara iz 29 zemalja. Reč je se o poznatom festivalu koji je u kalendaru Svetske kulinarske asocijacija, koji organizuju Kulinarska federacija severne Grčke i Svetska kulinarska asocijacija (WACS).

Izvor: rtv.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.