fbpx
spot_img

Obeleženo 56 godina od smrti NJ.V. KRALJICE MARIJE u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu

Beograd, 22. jun 2017 – Pomenom i polaganjem cveća na grob Njenog Veličanstva Kraljice Marije u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu obeleženo je 56 godina od njenog upokojenja. Pomen blaženopočivšoj Kraljici služilo je sveštenstvo oplenačkog namesništva, a u ime Njegovog Kraljevskog Visočastva Prestolonaslednika Aleksandra cveće na Kraljičin grob položio je g-din Predrag Marković, član Krunskog saveta, zajedno sa g-dinom Draganom Reljićem, direktorom Zadužbine Kralja Petra I.

Nj.V. Kraljica Marija od Jugoslavije bila je kćerka Nj.V. Kralja Ferdinanda od Rumunije i Nj. V. Kraljice Marije od Rumunije (kćerke Nj.K.V. Princa Alfreda, Vojvode od Edinburga, sina Kraljice Viktorije od Velike Britanije). Kraljica je rođena u Goti, u Turingiji u Nemačkoj, 6. januara 1900, a umrla u Londonu, 22. juna 1961. Njeno Veličanstvo udala se za Nj.V. Kralja Aleksandra I od Jugoslavije u Beogradu, 8. juna 1922, i sa njim imala tri sina –Prestolonaslednika Petra (kasnije Nj.V. Kralja Petra II, oca NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra) i Kraljeviće Tomislava i Andreja.

Bila je veoma omiljena u srpskom narodu. U tradicionalnom društvu tadašnje Srbije, bila je uzor smerne supruge i majke. Bila je aktivna u dobrotvornim organizacijama. Posle ubistva Nj.V. Kralja Aleksandra u Marselju, 9. oktobra 1934. ostala je da se brine o sinovima i sprema Petra da preuzme kraljevske dužnosti kada postane punoletan. Kada je kralj Petar II stupio na presto 28. marta 1941. ona je postala kraljica-majka. Tokom Drugog svetskog rata učestvovala je u radu Crvenog krsta preko koga je slala humanitarnu pomoć u Jugoslaviju ali se nije potpisivala svojim imenom već pseudonimom Marija K. Đorđević.

Posle Drugog svetskog rata skromno je živela u Engleskoj na imanju u Kentu. Šarl de Gol je 1959. odlikovao velikim krstom Ordena legije časti. Umrla je 22. juna 1961. u Londonu i sahranjena u Kraljevskom groblju Frogmor u Vindzoru. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani i preneti u Srbiju 29. aprila 2013. godine, da bi 26. maja 2013. u okviru državne sahrane bili sahranjeni na Oplencu, u porodičnom mauzoleju Kraljevske porodice u Crkvi Svetog Đorđa.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.