fbpx
spot_img

Kraljevski par otvorio 8. konferenciju srpske medicinske dijaspore

Beograd, 22. jun 2017 – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina zvanično su otvorili osmu „Konferenciju srpske medicinske dijaspore“ u hotelu Hajat u Beogradu.

Trodnevna „Konferencija srpske medicinske dijaspore“ održava se pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, a u organizaciji Fondacije Nj.K.V Princeze Katarine i humanitarne organizacije Lajflajn, uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Lekarske komore Srbije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Svetske zdravstvene organizacije.

Nj.K.V. Prestolonaslenik Aleksandar pozdravio je sve prisutne i zahvalio im na tome što pružaju podršku tradicionalnoj konferenciji u organizaciji Princeze Katarine i njene Fondacije. Zvaničnom otvaranju su prisustvovali dr Meho Mahmutović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, dr Sofija Puštaji, direktorka Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, mr Nikolina Milatović Popović iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, predstavnici medicinskih odbora humanitarne organizacije Lajflajn iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, članovi Kraljevskog medicinskog borda, kao i brojni predavači i učesnici iz Srbije i inostranstva.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina u svom obraćanju istakla je: „Veliko mi je zadovoljstvo da pozdravim sve naše lekare i drage goste iz inostranstva. Ova osma konferencija je jako važna kao most kojim se prenose znanja i iskustva iz dijaspore u Srbiju. Želim da zahvalim našim partnerima koji nam svake godine svesrdno pomažu u organizaciji – Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu spoljnih poslova i Kancelariji za dijasporu, Lekarskoj komori Srbije, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Kraljevskom medicinskom odboru, Mejo klinici iz Amerike i svojoj Fondaciji. Bez vaše pomoći i podrške sve ovo ne bi bilo moguće. Nadam se da ćete iskustvo stečeno ovde moći da prenesete svojim kolegama, a na dobrobit pacijenata. Želim vam uspešan rad na konferenciji i najavljujem sledeću za period od 13. do 15. juna 2018. godine“.

Gostima su se obratili i dr Meho Mahmutović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Sofija Puštaji, direktorka Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i prof. Ida Jovanović, načelnica Odeljenja kardiologije Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj.

Osma „Konferencija srpske medicinske dijaspore“ pokriva široko područje medicinskih nauka, iz različitih oblasti medicine, sa fokusom na oblasti dijabetologije, hematologije, ginekologije, hirurgije, psihijatrije, kardiologije, genetike. Predavači i moderatori su najistaknutiji medicinski stručnjaci iz Srbije i inostranstva.

Cilj Konferencije koja se održava već godinama, unapređenje je saradnje između naših lekara i eksperata na polju medicinskih nauka iz dijaspore sa institucijama i pojedincima koji predstavljaju stubove kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji, kao i umrežavanje srpskih intelektualnih vrednosti u oblasti zdravstva u Republici Srbiji sa srpskom akademskom zajednicom u dijaspori.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.