fbpx
spot_img

Odbojka na pesku: Počelo prvenstvo Srbije

 Prvi turnir državnog prvenstva u odbojci na pesku odigran je proteklog vikenda u Kraljevu. Nažalost na početku prvenstva nisu učestovali svi naši najbolji parovi u odbojci na pesku, budući da su Stefan Basta i Lazar Kolarić odnosno Milena Matić i Marija Milošević (prošlogodišnji šampioni), imali pripreme za kvalifikacioni turnir FIVB svetske serije.

Pobedu u Kraljevu u muškoj konkurenciji su odneli Marko Galešev i Đorđe Klašnić, koji su u finalu savladali Sinišu Antonića i Marka Nikolića, rezultatom 2:0 (21:14, 21:18). Kod dama najbolje su bile Nina Škarić i Aleksandra Aleksić, pošto su u finalnom meču posle velike borbe i tri seta bile bolje od Nataše Savović i Katarine Raičević, rezultatom 2:1 (21:12, 15:21, 15:12). Prvenstvo se nastavlja već 1. jula, kada će najbolji srpski peskaši odigrati drugi turnir prvenstva Srbije, koji se održava u Čajetini.

Za one, koji ne prate toliko odbojku na pesku, treba reći da se u okviru državnog prvenstva održava devet turnira širom Srbije. U glavnom žrebu turnira učestvuje 12 muških i 8 ženskih ekipa. Za svaki turnir postoji bodovanje, pa tako pobednik osvaja 80 bodova, drugo mesto donosi 72, a za svako osvojeno mesto u glavnom žrebu je predviđen određeni broj bodova. Bodovanje se vrši na svakom turniru, i potom se sabira u generalnom plasmanu i titulu osvaja ekipa sa najviše bodova. Jedini izuzetak što se tiče bodovanja je poslednji (finalni) turnir koji se održava u Beogradu. Na poslednjem turniru se bodovi uvećavaju, pa za prvo mesto osvajate čak 140, dok se primera radi za drugo i treće mesto dobija 126 odnosno 112 bodova. Ni nagradni fond nije loš, pa tako pobednici svakog turnira dobijaju 28.000 dinara. Pored turnira u Kraljevu i Čajetini, turniri će biti održani u Velikom Gradištu, Somboru, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Beogradu i Baču.

letovanjeneosmarmaras.blogspot.com
letovanjeneosmarmaras.blogspot.com
Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...