fbpx
spot_img

Olga Tomović: Vitez

Foto: Ivana Todorović

„Danas ću da skinem odelo od sumnje, a cipele od straha i tešku kapu od sivog jutra baciću u đubre, zajedno sa gomilom ružnih uspomena.“, pevala je, a grančica ispod nje podrhtavala je od napora da izdrži teret tolike nenadane radosti.
„Danas ću da poletim iznad oblaka i pogledam u sunce! Čujte ptice, slušaj šumo i isprati me! Idem da se ne vratim, da vas tako tužne i pokisle više ne gledam!“, rastresla je hrabro gomilu sjajnog perija, pa se još jače ustremila na uspavane i promrzle.
„Dosta mi je vaših suza, dosta mi je tuge, dosta mi je dugih jeseni i još dužih zima! Želim leto i sunce i toplotu, želim list i cvet! Hoću da kljunom probijem oblake i iskljujem ih sa svih strana, da probijem zid i vratim svetlo u našu malu šumu!“, tek sada neke umorne glavice podigoše se zaiteresovane nastavkom pesme kakvu nikada ranije nisu čule. U očima im je zaigrala probuđena iskra života, ona koju imaju u proleće ili u sumrak prvog letnjeg solsticija. Gledale su je, nisu se oglašavale, pesme su im u grlu zamrle davno, toliko davno da su ih u vremenu izgubile.
„Idem, možda se i ne vratim. Spremna sam do smrti da se bijem sa oblacima, jer ovaj život je gori od smrti. Smrt dođe i nema te, a život bez svetla živi se dugo…živi se kao neprekidno umiranje, iznova i iznova… Ja više neću da umirem, hoću da živim!“ sada joj je pesma dobijala na zanosu i vodila je jačinom ispred vetra i kiše. Mnoge se glave podigoše, a neka srca zaigraše. Šuma se probudila, zašuštala, oživela u goloj, sivoj sumaglici. Sve su oči gledale u malu pticu na vrhu starog hrasta i u svima se probudila nada.
Zaletela se i sa vrha najviše grane razmahala mala krila, a onda je krenula visoko. Protiv vetra, protiv hladnoće…pela se i pela se, sve više i više dok im nije nestala iz vidokruga u moru sivila.
Svi su prestali da dišu, čekali su, svesno i nesvesno, nadali su se svetlu, a njega nije bilo. Onda jedan zrak probi okean tame i spusti se na granu sa koje je poletela mala, ali najhrabrija među njima. Sve se oči raširiše, uzdasi se oteše, a sa uzdasima na hrast doleprša jedno zlatno pero i zakači se za oštru granu. Tu ostade da se njiše na veru, a sve manji zrak sunca pretvarao ga je u iskre zvezda. A onda je sve stalo i ponovo umrlo…tišina se vratila potmulo gaseći život u očima šume. Tama je progutala nadu, a vreme i sećanje na pticu koja je u sebi nosila iskru prvog svetla…

Olga Tomović
Olga Tomović
Rođena 1969. u Beogradu. Život joj je obeležila muzika i politika, umetnost i realnost, stvaranje i razaranje. Diplomirala je violinu na FMU u Beogradu, a takođe i žurnlistiku na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Pisanjem se bavi od najranijeg detinjstva, a piše kao što svira - srcem, iz srca i čiste emocije. Glavni je urednik i lektor na portalu Konkretno.co.rs, gde objavljuje svoje priče, pesme u prozi i kolumne. Autor je romana „Lav i Ruža“ i zbirke priča „Bajke o bogovima, vukovima i ženama“ , oba u završnim fazama pred objavljivanje.