fbpx
spot_img

Osvrt na knjigu Vladimira Radovanovića “Nedovršeno“…

Kratka priča je forma koja u prvim decenijama XXI veka sve više osvaja čitaoce. Ne odveć zahtevna, može se pročitati na raznim mestima i prilikama kad čitalac ugrabi nekoliko minuta vremena.

Kao što je, da tako kažem, “blagonaklona“ prema čitaocu, kratka priča je naklonjena i piscu. Nema nikakvih ograničenja, osim kratke forme. Može biti prava priča sa fabulom, kroki, naznaka, ili čak samo “atmosfera“, zapravo štimung. Šta će od svih ovih i niza drugih mogućnosti odabrati, zavisi od samog pisca, njegovog pristupa priči i talenta.

“Nedovršeno“… je prva knjiga Vladimira Radovanovića. Sam naslov knjige nije samo simboličan, već je i doslovan. Izvestan broj priča zaista je nedovršen, ili se bar tako čini čitaocu. Nedovršene su ponekad iz viših razloga, jer u životu postoje situacije ili momenti koji se jednostavno ne mogu dovršiti ili njihovo dovršavanja zapravo znači smrt.

Radovanović piše kratkim, ekspresivnim rečenicama, koje često pulsiraju ili zatrepere u čitaočevoj percepciji. Atmosfera ovih priča je definitivno “sfumato“ – prigušena, često pomešanih nijansi i još češće puna prave, fizičke magle. Likovi iz ovih priča su najčeće na nekoj prekretnici, u procepu, dvoumljenju kajanju… To su uglavom ljudi koje  “život nije mazio“, mogao bih čak reći “plivači uzvodno“ koji se bore za svaki svoj dah, za svaki dan svojih života, bez obzira na to koliko ti isti životi ponekad deluju apsurdno ili groteskno.

Neke od Vladimirovih priča odišu verom u Boga, jer je junacima tih priča još samo to preostalo. Takva je i možda najbolja priča iz ove knjige “Gospođa Ana“. Ani P. je preostalo još samo beskrajno strpljenje, vera i čekanje da joj vihori sudbine posle niza godina vrate voljenog muža. Po  smirenosti i beskrajnoj veri glavne junakinje ova priča podseća i kvalitetom se primiče čuvenoj pesmi ruskog pesnika Konstantina Simonova “Čekaj me“.

Oliver Janković
Oliver Janković
Rođen 1957. godine u Beogradu. Pisanjem počinje da se bavi još za vreme studija na Filološkom fakultetu, na kome diplomira na Grupi za poljski jezik i književnost. Posle 17 napisanih i izvedenih radio drama i dramskih minijatura, emigrira u pesničke vode, druži se sa kraćom prozom, esejima i književnom kritikom. Aktuelno, najčešće pliva u vodama humora i satire iako za sebe tvrdi da je strastveni neplivač.