fbpx
spot_img

Otvaranje “Školice života” u Kraljevu

Foto:novakdjokovicfoundation.org
Foto:novakdjokovicfoundation.org

Fondacija Novak Đoković  je u selu Sirča kod Kraljeva svečano otvorila “Školicu života” u okviru Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

Ovo je, inače, četvrta otvorena “Školica” u čiju je adaptaciju prostorija, obuku vaspitača, kupovinu nastavnog materijala i igračaka uloženo3.300.000 dinara. U prostoru dvorišta OŠ “Jovan Cvijić” u Sirči, opremljene su dve prostorije za oko 30 mališana uzrasta tri do pet i po godina, i za još  13 njih koji će pohađati pripremni predškolski program.

Prilikom svečanog otvaranja, Gorana Džudža Jakovljević, projektni menadžer fondacije je izjavila:

Veoma smo srećni što danas otvaramo četvrtu “Školicu života”. Tokom proteklih nekoliko meseci vredno smo radili u želji da deci u Kraljevu obezbedimo još jedan prostor u kome će sa svojim drugarima moći da pohađaju vaspitno obrazovni program. Pored adaptacije prostora u okviru OŠ “Jovan Cvijić”, naš cilj je da realizacijom ovog projekta kroz obuke za profesionalno usvršavanje, osnažimo vaspitače i uključimo zajednicu u važna pitanja koja se tiču ranog obrazovanja njihove dece. Zajedničkim naporima se trudimo da unapredimo rani razvoj većem broju dece i da na primerima dobre prakse, i razmene iskustava, unapredimo programe prema potrebama lokalne zajednice.

 

Milena Bugarinović, direktorka škole “Jovan Cvijić”, sa velikom radošću ustupila je prostorije ove ustanove za potrebe realizacije programa i pružila značajnu podršku.

S obzirom da je objekat bio u sivoj fazi, adaptacija je obuhvatala kompletne radove na završetku objekta spolja i iznutra. Nakon urađene termoizolacije, fasaderskih radova i ugradnje spoljašnje stolarije, postavljena je nadstrešnica preko celog ulaznog trema, sanirano stepenište i izvedena prilazna rampa. Urađen je i nov razvod vodovodne i kanalizacione mreže, I, u skladu sa potrebama vrtića, izveden nov razvod centralnog grejanja po prostorijama.

Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva, je izjavio povodom otvaranja:

Ovaj projekat je veoma važan u razvoju dece predškolskog uzrasta, posebno iz seoskih sredina. Izuzetno smo zahvalni Fondaciji na pruženoj prilici da budemo deo ovog projekta.  Preuređeni prostor, koji danas otvaramo, pruža mogućnost za kreativno razvijanje dece i njihovu uključenost u institucionalni oblik vaspitanja i obrazovanja. Drago mi je da je grad Kraljevo prepoznao značaj i obezbedio mesto gde ova deca mogu kvalitetno da provode vreme,  učeći i igrajući se.

Program Školice života osmišljen je da bi predškolsko obrazovanje bilo dostupno deci iz socijalno ugroženih sredina kao i deci sa smetnjama u razvoju.

Dragana Mitić, direktorka Predškolske ustanove, je istakla:

Srećni smo što će deca Sirče dobiti potrebno stimulativno okruženje za dalji razvoj. Zahvaljujemo se Fondaciji Novak Đoković u ime dece, roditelja i PU „Olga Jovičić Rita“.

Implementacioni partner projekta „Školice života – zajedno za detinsjtvo“ je CIP Centar za ineraktivnu pedagogiju. Zahvaljujući njihovoj stručnoj pomoći, “Školice života” postaju prostor za igru i učenje naših najmađih i mesto susreta celokupne zajednice.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin