fbpx
spot_img

Otvoreno igralište za decu u Srbobranu

U duhu nedavno pokrenute onlajn kampanje posvećene značaju sporta, pod nazivom Sport u jednoj reči – Sport In One Word, danas smo u saradnji sa internacionalnom školom PRIMA svečano otvorili igralište za decu u PU „Radost“ u Srbobranu. Ovo je prvo u nizu od četiri igrališta u Srbiji u čiju smo adaptaciju i opremanje uložili preko tri miliona dinara.

Sredstvima prikupljenim na prošlogodišnjem humanitarnom događaju „Prošetaj milju za osmeh“ („Walk a mile for a smile“) doniran je mobilijar za tri vrtića u okviru PU „Radost“ – „Pčelica“, „Crvenkapa“ i „Bambi“, u iznosu od 934.800 dinara. Svečano otvaranje u Srbobranu obeležio je dan ispunjen sportskim igrama i organizovanim prigodnim sadržajem za 200 mališana koji ovu ustanovu pohađaju, kao i za goste škole PRIMA, koji su posetili svoje vršnjake.

Sport ima različite uloge – osim što poboljšava kvalitet zdravlja dece, utiče na razvoj ličnosti i ima moć da ujedini decu i ljude širom sveta. Gorana Džudža Jakovljević, projektna menadžerka naše fondacije, istakla je da smo projekte igrališta vrtića prepoznali sa aspekta važnosti fizičke aktivnosti za rani razvoj dece.

Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom pozitivno utiče na mentalni, fizički i socio-emocionalni razvoj najmlađih. Mobilijari i adekvatna oprema na igralištima su od ključnog značaja za razvoj dece, njihovog osećaja za kretanje, stabilnosti, koordinacije i motoričkih sposobnosti. Osim ranog razvoja, od izuzetne važnosti je bezbednost i sigurnost dece tokom igre u vrtićima. Igrališta podstiču decu na sportske aktivnosti, na istraživanje i stimulišu njihovu snagu mašte u dodiru sa prirodom, što je našoj fondaciji od izuzetnog značaja, istakla je Gorana.

April kao mesec kada se širom sveta obeležava Međunarodni dan sporta inspirisao nas je za osvešćivanje javnosti o važnosti sporta u životu. U tom duhu baš u aprilu smo organizovali otvaranja igrališta i sportske igre za najmlađe širom Srbije, a putem onlajn kampanje „Sport u jednoj reči“, koja će trajati do 30. aprila, pozivamo ceo svet da se uključi i da svoj doprinos podizanju svesti o značaju sporta.

Nastavljamo naše putovanje po Srbiji kako bi i deca u drugim mestima imala adekvatne uslove za bavljenje redovnim sportskim aktivnostima. Sledeća stanica „sportskog karavana“ je Stara Pazova, planirana za sredu, 12. april, kada ćemo otvoriti igralište u vrtiću „Bubamara“. Zatim nastavljamo put Gornjeg Milanovca i Novog Bečeja.

Uključite se i VI i pošaljite poruku o sportu u samo jednoj reči. Sportski je učestvovati! #SportIn1Word 

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.