fbpx
spot_img

Pasoš za dete: potrebna dokumentacija i kako da izbegnete čekanje u redu

Nedavno sam bila svedok situacije u kojoj je majka sa detetom starim dve godine došla da podnese zahtev za pasoš i bila suočena sa situacijom da čeka u redu više od sat vremena. S jedne strane, to zaista nije način na koji jedno civilizovano društvo treba da se ophodi prema najmlađima, a s druge strane i ova majka je pre dolaska u MUP trebalo da se informiše bolje. Napominjem da se ova situacija dogodila u Beogradu, te da je zakazivanje termina za sad (nažalost) moguće samo u Beogradu i Novom Sadu.

Naime, dve nedelje pre toga i sama sam vadila novi pasoš. Zakazala sam putem ovog linka. Termin je bio u 15:15. Pojavila sam se u 15:10, bila prozvana u 15:14, sve završila u 15:18. Bukvalno. Zato, da ne biste dolazili u situaciju da sa malom i nervoznom decom čekate u redu i da očekujete da vas još nervozniji ljudi koji takođe satima čekaju puste preko reda, koristite mogućnosti koje nam internet pruža. Jer je on daleko više od Fejzbuka i Instagrama.

Sad, ako ste te kasno setili, velika je verovatnoća da su mnogi termini već popunjeni, pa ćete na svoj čekati čak i mesec dana, te savetujemo da mislite na vreme o ovim stvarima.

Šta je potrebno za pasoš za dete

Što se tiče dokumentacije, za podnošenje zahteva za pasoš za dete (maloletno lice), potrebno je priložiti:

  • važeću ličnu kartu ili, ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije, drugu ispravu iz koje se može utvrditi identitet podnosioca zahteva;
  • pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni;
  • dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša;
  • za hitne slučajeve – dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka ( u pisanoj formi).

Takođe je potrebno da su oba roditelja prisutna, ili, ako je samo jedan, da ima overenu saglasnost ovog drugog.

Bez saglasnosti drugog roditelja (staratelja) putna isprava se može izdati samo ako se jedan od roditelja vodi kao nestalo lice ii ako je umro lice.

Šta ako su roditelji razvedeni

Ukoliko su roditelji maloletnog lica razvedeni, zahtev za izdavanje pasoša podnosi roditelj kome je presudom o razvodu braka dete povereno na samostalno vršenje roditeljskog prava, uz prilaganje pravnosnažne presude o razvodu braka.

Ako je presudom o razvodu braka odlučeno da roditelji zajednički vrše roditeljsko pravo, u slučaju da je jedan od roditelja, koji zajednički vrše roditeljsko pravo, sprečen da lično prisustvuje podnošenju zahteva za izdavanje pasoša detetu, zahtev podnosi jedan od roditelja, uz pisanu i overenu saglasnost drugog roditelja.

Koliko košta pasoš za dete

Što se tiče naknade za obrazac pasoša, ona se plaća na dva računa i to:

Naknada NBS

uplatilac: ime, prezime, adresa i mesto
svrha: obrazac pasoša
primalac: NBS – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca
iznos: 3000,00
žiro račun: 980-333-07
poziv na broj: 090501 (poziv na broj za sve opštine u Srbiji)

i

Naknada Budžet RS

uplatilac: ime, prezime, adresa i mesto
svrha: obrazac pasoša
primalac: Budžet Republike Srbije
iznos: 600,00
žiro račun: 840-30413845-91
model: 97
poziv na broj: šifra opštine prebivališta – vidi tabelu

Dakle, prvo na portal Euprava, zakažite svoj termin, pa tek onda u MUP po pasoš. Poštedećete nervoze i sebe i dete i druge ljude.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.