fbpx
spot_img

Patrijarh: Verska nastava treba da bude predmet, veroučiteljima stalan posao

Patrijarh srpski Porfirije ocenio je da rešenje prema kome veronauka formalno više nije školski predmet, nego nastavni program u školama u Srbiji, nije održivo čak ni na kraći rok.

„Mi status tog predmeta vidimo drugačije. Veronauka je predmet koji ima formativni uticaj na učenike. Uči ih vrednostima, duhovnoj vertikali, ljudskim pravima i slobodama, poštovanju sebe i poštovanju drugog i drugačijeg, građanskim vrednostima“, rekao je patrijarh srpski, otvarajući međunarodni ekspertski panel o 20 godina od vraćanja verske nastave u škole u Srbiji.

Patrijarh Porfirije je kritikovao i to što je u rasporedu časova verska nastava stavljena kao pretčas, osmi čas i slično, a imao je primedbe i na uputstva o podizanju cenzusa na 30 đaka za formiranje grupa. On je naveo da je stav Srpske pravoslavne crkve da je jedino pravedno, nediskriminatorsko i demokratično rešenje sadržano u prvoj uredbi iz 2001. godine, kojom je izričito bilo propisano da ne postoji nikakav cenzus, preneo je crkveni Radio „Slovo ljubve“.

Patrijarh Porfirije je posebno istakao da je ne manje važno rešavanje statusa predavača, odnosno veroučitelja, te naglasio da je potrebno zaposliti veroučitelje na neodređeno vreme i istovremeno omogućiti crkvama i verskim zajednicama koje ih delegiraju da neometano vrše brižan nadzor nad veroučiteljima.

„Treba da vrše nadzor nad veroučiteljima, kako nad ličnim primerom koji veroučitelji daju đacima, tako i nad sadržinom nastave koju predaju“, rekao je patrijarh srpski, ukazujući na osnovne probleme koji postoje i danas, 20 godina od uvođenja verske nastave u škole.

On je dodao da kod pravoslavnih i rimokatolika nastava o veri mora biti pod nadzorom crkve, odnosno da i veroučitelji moraju biti pod nadzorom crkve.

„Crkvi se, stoga, mora obezbediti način da ako, ne daj Bože, dođe do nekog problema, to svoje pravo, u najboljem interesu đaka koji pohađaju veronauku, manifestuje i kroz povlačenje dozvole ili licence za rad onima koji više ne predaju sveštenu nauku crkve u skladu sa njenom verom“, kaže patrijarh Porfirije.

On je dodao da je uveren da i druge verske zajednice načelno dele ovakav stav.

Ministar prosvete Branko Ružić je naglasio da će to ministarstvo sve inicijative i predloge sa ovog skupa pažljivo razmotriti, podsetivši na različličite modele verske nastave tokom prethodne dve decenije u Srbiji.

„Svako vreme nosi svoje breme i svako novo vreme zahteva možda i neka nijansiranja zakonodavnog okvira, uvek smo otvoreni za razgovor i saradnju“, naglasio je Ružić.

Skup na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, koji su organizovali Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, Odbor za versku nastavu i Pravoslavni bogoslovski fakultet, osim patrijarha Porfirija, otvorio je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić.

Pozdravnu reč je iznio i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta protojerej Zoran Ranković, kao i predstavnici crkava i verskih zajednica u Srbiji – Biskupske konferencije Svetog Kirila i Metodija, Islamske zajednice Srbije, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, biskupi, predstavnici Slovačke evangeličke crkve, Reformatske hrišćanske crkve, Jevrejske zajednice.

Na skupu su učestvovali eminentni stručnjaci iz Nemačke, Italije, Grčke i Srbije.

Izvor: rs.n1info.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.