fbpx
spot_img

Pčelici nagrada Stuplje Banjalučkog sajma knjiga

Na 27. Međunarodnom sajmu knjiga Banjaluka 2022. Pčelici je dodeljena nagrada Stuplje ‒ za negovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti, a za II kolo edicije Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu.

U okviru drugog kola objavljeni su sledeći naslovi: PRIČA ZA LAVA – MILEVA MARIĆ AJNŠTAJN, autorke Zorice Кuburović, NAŠA NADA – NADEŽDA PETROVIĆ, autorke Olivere Nedeljković, BAJKA O ČOVEČICI – DESANKA MAKSIMOVIĆ, autorke Violete Jović, POZIV NA BIS – ŽANKA STOKIĆ, autorke Gordane Vlajić, i HEROINA NEŽNOG SRCA – MILUNKA SAVIĆ, autorke Slavke Petković Grujičić.

U obrazloženju žirija se navodi: „Znalački napisane biografije znamenitih Srpkinja obiluju događajima i ličnostima iz nacionalne istorije što bi u mladim čitaocima trebalo da probudi ili dodatno inicira želju za saznanjima iz sopstvenog bogatog kulturnog naslijeđa, na kome počiva nacionalni identitet svakog naroda – ističe žiri i objašnjava da je riječ o zahtjevnom projektu na kome su angažovane najpoznatije knjige za djecu, čije tekstove prate ilustracije akademskog slikara i poznatog ilustratora Igora Krstića.”

Nagradu je ovlašćenom zastupniku Pčelice za teritoriju Bosne i Hercegovine, Mladenu Blagojeviću, uručila urednica kulture u „Glasu Srpske” Milanka Mitrić.

U prvom kolu ove edicije pune divljenja prema ženama koje su imale snage i istrajnosti da se uzdignu iznad trivijalnosti života, koji im je često bio više gorak nego sladak, zasluženo mesto su našle knjige: GOŠĆA ČAROBNOG KRALJA – ISIDORA SEKULIĆ, autorke Gordane Maletić, VRDNIČKA VILA – MILICA STOJADINOVIĆ SRPKINJA, autorke Lidije Nikolić, MESEČINA U KOFERU – MILENA PAVLOVIĆ BARILI, autorke Vesne Aleksić i ZVEZDA MEĐU ZVEZDICAMA – MINA KARADŽIĆ, autorke Gordane Timotijević.

Celokupna edicija od devet naslova nosilac je već dva priznanja: Nagrade „Danica Marković” za izdavački poduhvat kao i Nagrade za najbolju ediciju hercegnovskog sajma knjiga. Knjiga Vesne Aleksić „Mesečina u koferu ‒ Milena Pavlović Barili”, koja je deo ove edicije, dobitnik je nagrade Dositejevo pero.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.