fbpx
spot_img

Pet saveta mame Ilona Maska kako da podigneš uspešnu decu

Majka Ilona Maska dala je pet saveta kako odgajiti uspešnu decu. Da li biste ih vi primenili?

Majka Ilona Maska, Mej Mask, jedna je od najzaposlenijih plus age manekenki. Osim Ilona, impresivnom karijerom mogu se pohvaliti i njena ostala deca – ćerka Toska, rediteljka i vlasnica striming servisa Passionflix i sin preduzetnik Kimbal, vlasnik profitabilnog lanca restorana The Kitchen, piše tportal.hr.

Sedokosa modna ikona nije imala lagan život, pa je u jednom trenutku nakon razvoda, ostala sama sa troje djece, a ne krije da je bilo teških trenutaka kad su jedva sastavljali kraj s krajem.

Majka Ilona Maska, Mej Mask, Foto: Nicholas Hunt / Getty images / Profimedia

Njen život obeležio je brak u kojem je bila zlostavljana, kao i borba za posao i egzistenciju. Usprkos svim poteškoćama sama je podigla troje preduzetničke dece te ostvarila uspešnu karijeru dijetetičarke, krećući od nule u osam gradova u tri različite države i dva kontinenta, a njena prva knjiga „Žena s planom: Saveti za život pun lepote, avanture i uspeha” postigla je ogroman uspeh.

Bez obzira na sve teškoće života, uspela je da ostvari sjajnu karijeru i odgaji troje više nego uspešne dece. U svojim mnogim intervjuima ističe kako je oduvek imala vrlo iskren pristup prema svojoj djeci.

„Puštala sam da istražuju svoje ideje. I uvek sam s njima bila iskrena. Znali su da mi ne smeju stvarati probleme dok radim jer ću izgubiti posao, a oni će onda ostati bez krova nad glavom. Nisam ih tretirala kao decu, nego kao odrasle ljude”, rekla je Mej koja je 2017. postala najstarije zaštitno lice u istoriji bjuti kompanije CoverGirl.

Kaže i da su nena djeca imala koristi od gledanja kako ona radi samo da bi im osigurala dom, hranu i odeću. Svoju decu u usmerila je i da preuzmu odgovornost za odabir karijera, zahtevajući od njih da sami izaberu fakultete i ispune prijave bez njene pomoći.

Pet saveta za roditelje

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Maye Musk (@mayemusk)

Naučite ih od malih nogu na posao

Mej Mask ističe kako su ona i njena sestra pomagale ocu u njegovoj ambulanti i smatra da je to sjajan način da spoznaju vrednosti rada.

Ponašajte se prema njima kao prema odraslima

Odrastanje Ilona Maska nije baš bilo idlično i čini se da je morao brzo odrasti. „Moji su se roditelji prema nama ponašali kao prema odraslima kojima se može verovati, a njihov je uticaj vidi se danas u tome kako sam odgajala svoju decu”, rekla je.

Neka slede svoje interesovanja

Mej kaže kako se nikad nije uplitala u sferu zanimanja svoje dece niti je na koji način uticala na to.

„Nikad im nisam rekla šta da uče. Nisam nikad proveravala njihove domaće radove; to je bila njihova odgovornost”, otkrila je Mej Mask u jednoj od svojih knjiga.

Ne navikavajte ih na luksuz

Mnogi svojoj deci žele priuštiti sve i više od toga, no Mej ima svoju posebnu filozofiju. Ona je velika zagovornica toga da svoju decu ne razmazite ili im omogućite da se naviknu na vrhunski luksuz pre nego što si takav život mogu priuštiti. „Kad su moja deca išla na fakultet, živeli su u prilično lošim uslovima: sa šest podstanara ili u lošem smeštaju. Ali osećali su se dobro. Ako vaša deca nisu navikla na luksuz, svuda će se bolje snaći”, uverena je stroga Mej.

Učinite ih odgovornim za sopstvenu budućnost

„Toliki se roditelji strašno brinu zbog svoje dece. Moj savet? Neka vaša deca budu odgovorna za svoju budućnost. Naučite svoju decu lepom ponašanju. Ali neka ona sama odluče šta žele”, mišljenja je Mej Mask.

Izvor: zadovoljna.nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.