fbpx
spot_img

Petak, 27. novembar / 20 sati / „Mala scena“ Milanovačkog pozorišta Premijera predstave „Tartif“

Petak, 27. novembar / 20 sati / „Mala scena“ Milanovačkog pozorišta
Premijera predstave „Tartif“

plakat tartif final   Predstava “Tartif” (Tartuffe) koju je prema tekstu velikog francuskog komediografa Žana Batista Poklena Moliejra na scenu postavio Branko Knežević, posele višemesečnih priprema, u petak, 27. novembra premijerno će biti izvedena na „Maloj sceni“ Milanovačkog pozorišta (Dom kulture, ulaz iz Ulice Miloša Velikog).

„Tartif“ je jedno od najmoćnijih, najhrabrijih i najlucidnijih dela najvećeg komediografa u istoriji francuskog i svetskog pozorišta. To je komedija o licemerju koju su, u vreme kada je nastala, zbog njene provokativne drskosti i slobodoumne lucidnosti zabranili. U predstavi Branka Kneževića, ona postaje priča o sudbini čoveka koji je zbog teskobe sopstvenog života utehu potražio u slepoj religioznosti, podređujući joj sve, zaboravljajući da će se ona, kao i svi veštački rajevi, na kraju pretvoriti u pakao.
Osnovno u Kneževićevoj režiji je, da nema nevinih, već da se prikazuje licemerje čitave epohe (prva polovina XX veka). Aktuelizacija predstave nije izvedena na napadan način. Molijerov tekst nije menjan, samo je scena kraja, koju je morao da dopiše da bi komad bio izveden (1664. godine), dramski nadograđena.
„Odaljili smo se od urnebesne komedije, ali smo dobili predstavu koja će publiku nasmejati, ali i navesti na razmišljanje.“, kaže Branko Knežević.
Uloge tumače: Branko Knežević, Draško Obrenović, Marija Todorović, Saša Radovanović, Tijana Popović, Danica Vučetić, Milesa Ilić, Mihailo Ristić, Ivica Todorović, Branko Nedeljković, Predrag Lošić, Jana Drobnjak, Krsman Nedeljković / Predrag Gajanin.
Početak predstave je u 20 sati, a karte su unapred rasprodate.

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje