fbpx
spot_img

Plakete Mali princ OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini

Plaketama Mali princ i kompletom knjiga nagrađena je OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini povodom obilježavanja 6. decembra, rođendana pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić – Dana dječije knjige u Bosni i Hercegovini.

U kulturnom projektu „Od tvog grada do mog grada“ učestvovalo je 87 škola iz Bosne i Hercegovine i jedna dopunska škola iz Njemačke. Kompletima knjiga za školske biblioteke nagrađeno je 18 škola, a učiteljima-organizatorima su dodijeljene plakete.  

Ovaj kulturni projekat u Bosni i Hercegovini organizuju Društvo prijatelja knjige „Mali princ“ i IK „Lijepa riječ“.

Nasiha Kapidžić Hadžić bila je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih bosanskohercegovačkih pjesnikinja. Pisala je poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove. Njeni pjesnički i prozni radovi uvršteni su u niz antologija i čitanki za osmogodišnje škole među kojima se naročito ističe zbirka „Vezeni most“.

Foto: Vezeni most

 

 

 

OŠ "Sveti Sava" Bijeljina
OŠ "Sveti Sava" Bijeljinahttp://literarnas.wix.com/sveti-sava-bijeljina
U prelijepoj ulici skrivena krošnjama lipa, u blizini Crkve Svetog Georgija u Bijeljini, smještena je Osnovna škola „Sveti Sava“. Najstariji sačuvani dokument koji govori o školstvu u Bijeljini je pismo ministru prosvete Kneževine Srbije od 12. maja 1865. godine koje su uputili „nastojatelj crkve i škole Dimitrija Marković i učitelj škole beljinske Nikola Evtić“, ali kao godina osnivanja srpske škole spominje se 1838. godina. Gradnja školske zgrade završena je krajem avgusta 1902. godine. To je zgrada u kojoj danas nastavu pohađaju najmlađi učenici i čija obnova i dalje traje. U Srpskoj osnovnoj školi u Bijeljini, kao mlad učitelj službovao je veliki srpski pjesnik Jovan Dučić.