fbpx

Pogled s Crvenog Čota: Domaći rad

Bio sam nedavno u roditeljskoj kući. To je bila prilika da pregledam stare časopise, novine, knjige na kojima se već formirao pristojan sloj prašine od decenija stajanja. Dosta materijala je požutelo ili se pocepalo ali i miševi su učinili svoje, grickanjem hartije. Igrom slučaja otvorio sam jednu kutiju u kojoj je bilo svega i svačega a bez nekog reda složeno. Od starih novina, časopisa, knjiga, herbarijuma, dečjih lektira, bukvara ali i svesaka na široke linije… I tada pronađem svesku sa Domaćim radom od 12. aprila 1976. godine. Naziv domaćeg rada je – “Jedan moj doživljaj u detinjstvu” –

Izvorni tekst ima svoj uvod, razradu i zaključak, baš onako kako nas je učiteljica učila da pišemo, a Ja sam to ovako opisao:

“Ovaj doživljaj šta ću vam sada ispričati desio se u mom detinjstvu to jest kada sam imao 5 godina.

Kao i svakoga dana mi deca voleli smo da se igramo, pričamo i maštamo. Dani su tada prolazili u dečjim igrama. U tim danima detinjstva igrao sam se s jednim drugom u njegovom dvorištu. Ni, on ni ja nismo znali šta ćemo sve toga dana doživeti. Kao igru izabrali smo da pravimo putiće kuda će prolaziti vozila. I dok sam ja merio širinu puta, on je polako secko sekiricom po zemlji. I tako sam ja poturio prst, on je zamahnuo i posekao mi ga. Tada je nastao plač i ja sam otišao kući. Brzo sam se obukao i otišao s mamom kod lekara. Tamo mi je previo prst, i primio sam pet injekcija.

Ovaj nemili događaj ostaće mi večno u sećanju jer imam ožiljak na prstu”.

**** Ovo je taj domaći rad, original prepisan iz sveske, onako kako je i napisan, mojom rukom, dečaka od tada sa nepunih 13 godina starosti. Čitajući svoj rad, vratio sam se mislima u tada meni i mojoj generaciji lepa i skromna vremena, gde je sve bilo drugačije a odisalo lepotom igre u kojoj je bilo i nezgoda ali sa srećnim završecima, baš kao što je bilo u mom slučaju.

 

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.