fbpx
spot_img

Posetite “Vitez fest” na Kalemegdanu

“Vitez fest” je manifestacija koja već petu godinu za redom, na inovativan i edukativan način, povezuje bajkovito vreme vitezova i moderno doba, Beogradsku tvrđavu Despota Stefana i Kamelot kralja Artura, viteške turnire i digitalnu tehnologiju, teatar i multimedijalne performanse, dvorsku i savremenu muziku, kovani mač i računar, Srbiju i svet.

Organizator ove manifestacije je Kraljevski Red vitezova koji od 2004. godine organizuje multimedijalne viteške spektakle namenjene deci i odraslima. Ljubitelji srednjeg veka, vitezova, viteških borbi i zanata moći će predstojećeg vikenda, 31. marta i 1. aprila, da uživaju u „Vitez festu“, za čiju će se priliku Kalemegdan „pretvoriti“ u pravi srednjovekovni grad. Kako je najavljeno, na ovogodišnjem festu biće više od 2.000 učesnika iz Srbije i sveta, što je rekord.

Iz godine u godine ovaj festival je sve popularniji i privlači veliki broj roditelja i dece. Plato Kalemegdana biće podeljen u nekoliko segmenata, a to su „Vitez scena” gde će biti muzičko-scenski program, „Vitez grad-viteške veštine“ gde će naši vitezovi, ali i vitezovi iz sveta predstaviti svoje viteške veštine. Predviđeni su, navodi, i „Vitez grad-Resavska škola“ mesto gde će mališani naučiti o najlepšim umetnostima kao što su vajarstvo, slikanje, ikonopis, slikanje sa temperama i uljem, kao i „Vitez sport“ gde će vojna policija i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice držati pokazne vežbe osnovcima i srednjoškolcima.

Koncert, koji ima ulogu otvaranja VITEZ FESTA, će početi u petak 30.03. u 20 č, sa stranim gostima i najuglednijim domaćim zvezdama. U subotu 31. marta, na Vrbicu, dogovoreno je sabiranje svih učesnika i simpatizera festivala na pozorišnom trgu, kod spomenika Knez Mihaila u 12.15. U 12.30 č kreće ovorka (defile) Knez Mihailovom ulicom do platoa Gornjeg grada Beogradske tvrđave, tačnije kod Despotove Kule (opservatorija) gde zvanično kreće kulturno umetnički program (oko 14.00). Programi Vitez Festa počinju oba dana svetom liturgijom u crkvi Ružici, nakon koje sve ostale aktivnosti navedene u programu počinju u 12:00 i završavaju se u 19:30.

Izvor: opanak.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.