fbpx
spot_img

Poslanici podržali „večite studente“ Odbor za obrazovanje traži produžetak roka za studiranje

Svim studentima koji studiraju po starom nastavnom programu treba produžiti rok studiranja na svim nivoima, a takvo mišljenje će Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo uputiti Ministarstvu prosvete.

 

index

 

Većina članova odbora podržala je zahtev studenata koji studiraju po starom nastavnom programu u vezi sa produženjem roka, ali su pojedini upozorili da to nije u skladu sa evropskom praksom.

 

Ceo sistem obrazovanja pretvaramo u maraton. Samo je pitanje izdržljivosti. Ne krivim studente već univerzitete. Uvek sam sklon da izađem studentima u susret, glasaću „za“, ali glasam malo protiv svojih ubeđenja kao nastavnika. Ako student nije mogao da završi fakultet, onda profesor treba da razgovara sa njim i vidi o čemu se radi – rekao je Žarko Korać iz LDP-a.

 

On smatra da univerzitetima treba da se uputi molba da razgovaraju sa studentima o tome.

 

Marija Janjušević iz Dveri dala je podršku studentima uz konstataciju da “ne treba da se slomi na njima ono što se dešavalo u obrazovanju od 2000-te godine”.

– Bolonja je na nespretan način ovde uvedena. Mi se sa zakondavstvom večito nešto jurimo i usklađujemo. Nadam se da ćete dati podršku studentima i da će to Ministarstvo prosvete sprovesti – rekla je Janjušević.

Nema argumenata za drugačiju odluku, smatra Milena Bićanin iz SDPS, međutim, negoduje jer se zbog toga ne šalje dobra poruka.

– Mislim da bi bilo nepedagoški da pošaljemo poruku da je odlično studirati ceo život. Ako takvu poruku pošaljemo, …ostaviću tri tačke” – rekla je Bićanin.

 

Stav DJB je bio da jeste da se produžavanjem roka studentima ulazi u zonu koja nije pravno regularna, kaže Ratko Jankov, i dodaje da će glasati „za“, uslovljavajući podršku evidencijom studenata i analizom fakulteta.

– Mi zalazimo u osetljivu oblast. Dajemo pravo studentima da beskonačno studiraju. Treba napraviti analizu na kojim je to fakultetima, koji su to predmeti kako bi država nekim dodatnim angažmanima mogla da pomogne studentima – rekao je on.

 

Poslanik SNS Marko Atlagić je podržao studente rekavši da nije reč o lošim studentima i da neki od njih već rade, te da su se ostvarili u svom poslu.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.