fbpx
spot_img

Poslušajte moćan refren Pesme za Evroviziju 22

Nakon rekordnog broja kompozicija koje su prijavljene za ovogodišnju Pesmu Evrovizije, Radio-televizija Srbije (RTS) odabrala je 36 koje će učestvovati u nacionalnom izboru. Među njima našla se i „Istina i laži“, koju će na polufinalnoj večeri 3. ili 4. marta izvesti Julijana Vincan.

Julijana Vincan / Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)

Pomenuta numera predstavlja prvi solo singl Julijane Vincan i u njemu, pored njenog jakog vokala, dominira zvuk harfe. Grupa Playade, čije će se muzičarke naći na sceni početkom marta, baš kao i „Istina i laži“, oslikava jaku žensku energiju. Ovde se dešava spoj naizgled nespojivog – drevnog akustičnog instrumenta, žestokog zvuka gitare, moćnog vokala i savremenih elektro zvukova.

„Radi se o modernoj i unikatnoj rock pesmi u kojoj glavnu priču vodi harfa zajedno sa mojim vokalom, ali gitara tu ima svoju važnu ulogu. Čuju se čak i etno elementi, ali je prisutan i elektro vajb, a atmosfera počinje ‘mirnije’ da bi se do kraja desio krešendo u svakom smislu, tako da kraj ima svoj vrhunac“, izjavila je vokalna interpretatorka Julijana Vincan.

Prema njenim rečima u pesmi je izražena jaka emocija, a to što je tekst pisan rodno neutralno dozvoljava svima da se povežu sa istim, posebno što nije rezervisan samo za romantične odnose.

„Ceo tim uložio je mnogo vremena i energije u projekat i verujem da će to ljudi da osete i vide. Vodimo račun o svakom detalju i sve ima svoju priču i smisao, ništa se tu nije našlo slučajno – od naše pojave, izgleda, ponašanja na sceni, preko muzike i teksta pesme, pa sve do samog spota“, naglasila je Julijana Vincan.

Sa njom će se u polufinalu na sceni naći i Marina Arsenijević (harfa), Milica Božović (bas gitara) i Katarina Popović Radivojević (perkusije).

Muziku su pisale kompozitorke iz Švedske, bliznakinje Ylva i Linda Persson, za aranžman su odgovorni Željko Veljković i Britanac Džon Metjuz (John Matthews), a autorka teksta je Vildana Husibegović iz Bosne i Hercegovine.

Spot je sniman u Kombank Dvorani, i kroz nekoliko dana možemo da očekujemo objavljivanje istog. Radio ga je Željko Kovačević (Foto Mrvica), dok su devojke nosile modele Marije Antonove, a našminkala ih je Anđela Arsić.  

Da podsetimo, finale festivala „Pesma za Evroviziju 22“ održaće se 5. marta, kada će Srbija birati novog predstavnika i pesmu za Torino. Konkurs za srpskog predstavnika za ovaj festival završen je 1. decembra, a 17. decembra komisija je glasala za kompozicije koje su stigle na adresu RTS-a.

Marina Arsenijević, Julijana Vincan, Katarina Popović, Radivojević Milica Božović / Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)

Biografije interpretatorki:

Julijana Vincan se profesionalno bavi pevanjem i nastupala je sa više muzičara, kako studijski, tako i kroz brojne koncerte. Završila je nižu muzičku školu za klavir i solo pevanje u Zrenjaninu, a aktivno nastupa od svoje 14. godine u rock i metal sastavima, da bi nešto kasnije uz Abba Real Tribute Band proputovala celu Evropu.

Julijana Vincan / Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)

Trenutno joj je primaran projekat Playade, koji je počeo sa radom pre oko dve godine kao ženski duo (harfa i vokal), a sada ima i pojačanje na bass gitari i perkusijama/bubnjevima. Zavšila je novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka (FPN), a masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU).

Poslednjih godina više se fokusirala na pop muziku, a njene obrade poznatih pesama privlače pažnju javnosti. Osim pevanja/sviranja i muzike uopšte, uža specijalnost su joj mediji – kako saradnja sa istim kroz odnose sa javnošću (PR menažment), tako i rad u istim (sa akcentom na ekonomiju, biznis, nauku i tehnologije). Takođe se bavi i organizacijom događaja, koncerata i produkcijom.

Marina Arsenijević završila je osnovnu muzičku školu (odsek za keltsku harfu) i srednju muzičku školu (odsek za pedalnu harfu). Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti 2018. godine na odseku harfa, a 2020. godine završava master studije. Bila je stipendista Erasmus programa u Budimpešti, na Muzičkoj akademiji Franc List 2019. godine. Učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Aktivni je član udruženja harfista i prijatelja Srbije.

Novembra 2019. godine postaje član Sarajevske filharmonije, te je na turneji decembra 2019. godine svirala u prestižnoj sali u Dohi, Katar. Nastupala je sa više orkestara: Kragujevački simfonijski orkestar, Gradski kamerni orkestar Šlezinger, Kragujevački akademski orkestar akordeonista, Makris orkestar, umetničkim ansambl ,“Stanislav Binički“, Dečija filharmonija i dr.

Od oktobra 2020. godine otvara klasu harfe u muzičkom centru za razvoj i edukaciju, „Artistikum“ kao profesor harfe. Godinu dana kasnije otvara klasu harfe i u Muzičkoj školi ,“Eva“, u Beogradu.

Milica Božović jedna je od mlađih muzičarki koja aktivno doprinosi džez sceni u Beogradu. Znanje o sviranju kontrabasa stekla je učeći sama, kao i pohađanjem brojnih radionica i masterklasova.

Master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, odsek Džez kontrabas, u klasi profesora Milana Nikolića. Tokom studiranja provela je jedan semestar na Konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu.

Katarina (Radivojević) Popović svoje prve muzičke korake ostvaruje u dečijem horu „Kolibri“, sa kojima je bila deo mnogobrojnih koncerata i televizijskih emisija, a učestvovala je i na otvaranju „Pesme Evrovizije“ 2008. godine.

Marina Arsenijević, Katarina Popović Radivojević, Julijana Vincan i Milica Božović / Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)

Diplomirala je teoriju umetnosti na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu. Student je druge godine udaraljki na Akademiji umetnosti u Nišu.

Izabrana je 2015. godine za perkusionistkinju međunarodnog omladinskog simfonijskog orkestra, sa kojima je održala koncerte u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji.

Idejni je tvorac projekta „Alternator“ koji se od 2019. godine bavi promocijom i organizovanjem svirki neafirmisanim mladim autorskim bendovima domaće underground scene.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.