fbpx
spot_img

Pozdrav sa mosta Bifrosta

 

Foto: avengersearthsmightiestheroes.wikia.com/wiki

Hejmdal (u nekoj transkripciji i Hejmdol, a bliže originalu čak Heimdallr…) je uglavnom prateći (da ne kažemo sad sporedan) lik iz plejade vrlih persona koji pripadaju širokom spektru nordijske mitologije, a donekle je popularizovan linijom Marvelovih stripova i, naravno, serijalom na njima baziranih filmova iz ove decenije u kojima figuriraju moćni Tor i ostali Osvetnici. (Svakako, kako obično biva sa superherojima, tu su i izvesna animirana ostvarenja…)

Foto: scifi.stackexchange.com /questions/87810
Foto: Mišo Koprivica

Čisto da ovog dasu malo izvučemo ispod, uglavnom Torove senke, jer po nekim svojim osobinama to zaista zaslužuje, a nalazi se na markantnoj dužnosti – on je hrabri, uvek budni čuvar Duginog mosta, Bifrosta, čudesne spone između božanskog sveta Asgarda, i ovozemaljskih prostora, Midgarda; on je neverovatno bodar, odan i savestan, a uverili smo se raspolaže svojevrsnom

Foto: marvel.wikia.com/wiki/Heimdall

superpercepcijom – na jednom, da kažemo, konkursu, pred moćnim Odinom dokazao je da je  čuo  čak kako raste jedna biljčica, i to na neočekivanom mestu među kamenjem! Njegove bodre oči takođe zavređuju visoko poštovanje… Naravno, svako se može ponekad omesti i prevariti, kao na primer kad je zloglasni Loki kraj njega pobegao sa Asgarda pretvoren u naizgled beznačajnu pčelu, nakon čega se posle Hejmdal duboko (premda, naravno, suvišno) kajao pred Odinom!

Foto: scifi.stackexchange.com /questions/87810
Foto: scifi.stackexchange.com /questions/87810

 

Pazite, predstavljen je dakle kao uvek budan i tako odan, te bi se  reklo da nema nikakvih drugih ljudskih potreba…

Uostalom, ko je opšte rekao da su ovde u pitanju obični ljudski likovi… Usvojimo bar unekoliko metafizičku dimenziju svega ovoga, a svet nordijske mitologije je veoma razvijen i zahvalan za proučavanje – kad  već i to pomenusmo, takođe možemo uživati  u prestižnom nizu iz toga proizašlih stripova i filmova, pa sad koju liniju kad odaberemo!

Nešto više o Hejmdalu može se proučiti npr. na ovoj stranici:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Heimdall

A mi… da li vi zamišljate ponekad kako bi bilo imati pouzdanog čuvara (poverenika, savetnika, faktor samopouzdanja i jasnoće……) Duginog mosta koji vodi do nekog vašeg neprikosnovenog sveta?

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.