fbpx
spot_img

Poznati roditelji podelili svoja iskustva na radionici programa “Podrška, ne perfekcija”

Na radionici organizovanoj u okviru novog ciklusa programa “Podrška, ne perfekcija“, našli su se i poznati roditelji koji su imali priliku da se osnaže dodatnim znanjem, veštinama i podrškom na koju mogu da se oslone u obavljanju najtežeg i najvažnijeg posla – razvoja potencijala sopstvene dece u najosetljivijim godinama.

Deca prate vaš primer, zato budite pozitivan uzor, spontani i nežni sa njima. Stvorite toplo, porodično okruženje, jer sve možete odložiti osim ljubavi, neki su od zaključaka radionice održane u okviru programa “Podrška, ne perfekcija” koji naša fondacija sprovodi već dve i po godine u saradnji sa stručnjacima sa Harvard univerziteta, kao i sa najboljim pedagozima iz Srbije.

Na radionici organizovanoj u okviru novog ciklusa programa "Podrška, ne perfekcija", našli su se i poznati roditelji koji su imali priliku da se osnaže dodatnim znanjem, veštinama

Na radionici organizovanoj u okviru novog ciklusa programa “Podrška, ne perfekcija”, našli su se i poznati roditelji koji su imali priliku da se osnaže dodatnim znanjem i veštinama.

Jedna od učesnica radionice, pevačica i majka dvoje dece, Ana Štajdohar, zbog prirode posla kojim se bavi, istakla je da se u svom roditeljstvu najteže nosi sa manjkom strpljenja.

”To je ono što želim kod svoje dece da razvijem, jer mi je najteže da ih na sopstvenom primeru učim strpljenju. Ipak, čini mi se da ne postoji savršen recept kako oblikovati dete. Meni je roditeljstvo najizazovniji zadatak sa kojim sam se susrela do sada u životu, i svaki dan je neki novi test. Svaki dan se u nekom momentu nađem u situaciji u kojoj razmišljam kako bih trebala da postupim i kako da se postavim, zato je ovakva radionica neophodna svakom roditelju.”

Radionici su prisustvovale i glumica Borka Tomović i poznata pevačica i majka dvoje dece, Ana Štajdanhor.

Radionici su prisustvovale i glumica Borka Tomović i poznata pevačica i majka dvoje dece, Ana Štajdohar.

Cilj besplatnog programa za roditelje i staratelje „Podrška, ne perfekcija“ je da ih osnaži da prepoznaju potrebe i osećanja deteta i da ih nauči da ne postoje gotova rešenja i savršen roditelj, već mama i tata koji vole i razumeju svoje dete. Trenutno je započet novi, šesti ciklus projekta, a za dve i po godine njegovog postojanja program je edukovao više od 1200 roditelja i staratelja, što je indirektno imalo uticaj i na preko 2500 dece.

„U Srbiji skoro svaki drugi roditelj ili staratelj kaže da nema dovoljno vremena za sebe i da je iscrpljen. Osnovna poruka programa je da deci nisu potrebni savršeni roditelji, već roditelji koji će podržavati decu, koji će umeti da čuju šta je detetu potrebno. Porodice nekada imaju izazove, preplavljene su različitim strahovima. Kada se roditeljima i starateljima pruži uvažavanje i razumevanje, onda se stvore uslovi za promenu. Čim oni počnu da menjaju stav i ponašanje u porodici, i deca menjaju svoje ponašanje”, izjavila je Smiljana Grujić, osnivač i koordinatorka programa „Podrška, ne perfekcija“.

U Srbiji skoro svaki drugi roditelj ili staratelj kaže da nema dovoljno vremena za sebe i da je iscrpljen.

U Srbiji skoro svaki drugi roditelj ili staratelj kaže da nema dovoljno vremena za sebe i da je iscrpljen.

Na radionici koja je organizovana u sklopu šestog ciklusa, izvedeno je i nekoliko iskustvenih primera. U jednom od njih roditelji su dobili zadatak da napišu osobinu koju bi voleli da njihovo dete poseduje.

Marija Hudolin, nekadašnje TV lice, autorka uspešnog bloga motherhud.com i majka četvoro dece, sa prisutnim roditeljima je podelila svoje iskustvo:

„Iako mi svi govore da su moja deca za primer, ja uvek kažem da ću tek za deset, petnaest godina znati da li sam ih zaista izvela na pravi put. Želim da moja deca budu pre svega dobri ljudi, da budu lepo odgojeni jer su u današnje vreme prave porodične vrednosti malo i zaboravljene.“ 

Marija Hudolin, nekadašnje TV lice, autorka uspešnog bloga motherhud.com i majka četvoro dece.

Marija Hudolin, nekadašnje TV lice, autorka uspešnog bloga motherhud.com i majka četvoro dece.

Svoje dileme kada je reč o vaspitavanju dece podelila je sa drugim roditeljima i glumica Borka Tomović, koja se nedavno ostvarila u ulozi mame:

 ”Još uvek nemam problema sa vaspitnim medotama zato što je moj sin još uvek mali, ali će mi današnja razmena iskustva sa drugim roditeljima pomoći da se u budućnosti što bolje snađem u ovoj ulozi.”

Poznata glumica, koja je na ovu radionicu došla u prisustvu muža, bivšeg reprezentativca u odbojci, Novice Bjelice,istakla je da u roditeljstvu ne postoji perfekcija, već da je to zajednički put deteta i roditelja i da na tom putu stalno treba da se usavršavamo kako bismo bili što bolji.

U okviru 10 radionica koje se sprovode u jednom ciklusu, polaznici programa ,,Podrška, ne perfekcija” uče kako da izgrade konstruktivnu interakciju sa decom, kako da reaguju na napade ljutnje, uspostave efikasan sistem nagrađivanja i učine da negativno dečije ponašanje na kraju ima dobre i logične posledice.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.