fbpx
spot_img

Prestolonaslednik i princeza pokrovitelji medicinskog simpozijuma „SERBIS 2022″

Beograd, 18. mart 2022. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina sa velikom čašću i zadovoljstvom prihvatili su da ponovo budu počasni pokrovitelji medicinskog simpozijuma „SERBIS 2022 – Prevencija u fokusu“, koji je juče svečano otvoren u hotelu “Hilton” u Beogradu.

Otvaranje Simpozijuma SERBIS 2022. – doc. dr Sanja Stankovic, Prof. Kosrou Adeli, Prof. Serđo Bernardini

Ovaj tradicionalni i veoma značajan skup medicinskih stručnjaka po 7. put organizuje Univerzitetski klinički centar Srbije – Centar za medicinsku biohemiju, uz podršku nekoliko nacionalnih društava. Njihova Kraljevska Visočanstva nisu bila u mogućnosti da prisustvuju zvaničnom otvaranju simpozijuma, zbog obaveza u inostranstvu, ali je njihovo pismo pročitano u okviru svečanog otvaranja. Njihovim Kraljevskim Visočanstvima veoma je drago što su danas, u okviru drugog dana simpozijuma, uvaženi predavači obišli Kraljevski Dvor.

Profesor Adeli sa suprugom, profesor Bernardini sa suprugom, gospođa Vanhof Agnes, gospođica Bernardini Marta i gospodin Zampaljoni Frančesko u Kraljevskom dvoru

„Nije dovoljno reći da je biti lekar profesija – to je životni poziv. Ta jedna reč „doktor“ uključuje svu privrženost, posvećenost i sve nesebične žrtve koje podnosite za dobrobit drugih. To je nešto što zaslužuje svaku pohvalu, a ceo svet vam aplaudira i zahvaljuje.

Vi se svaki dan borite za dobrobit svojih pacijenata sa najboljim mogućim oruđem koje postoji – vašim znanjem. Pandemija COVID-19 pokazala je koliko je vaš rad važan, ali i koliko je neophodna razmena znanja i iskustava između medicinskih stručnjaka širom sveta. Taj put informacija od jednog lekara do drugog, iz jednog dela sveta u drugi, spasava živote. I zato je ovaj Simpozijum toliko važan. A njegov fokus na prevenciju bolesti je od vitalnog značaja za poboljšanje i očuvanje zdravlja. Znam da će vaš plemeniti rad na ovoj konferenciji doneti mnogo dobra, ne samo našoj zemlji i našem narodu, već i celom svetu“, istakli su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina u svojoj poruci.

„U ime prof. dr Milike Ašanina i u moje lično ime, kao direktora SERBIS-a, upućujem iskrenu zahvalnost, NJ.К.V. Prestolonasledniku Aleksandru i Princezi Кatarini, što su prepoznali značaj ovog simpozijuma i, još jednom, prihvatili da budu njegovi pokrovitelji. Njihova Кraljevska Visočnastva već dugi niz godina nesebično pomažu zdravstveni sistem Srbije i veoma doprinose edukaciji naših zdravstvenih radnika“, izjavila je doc. dr Sanja Stanković, direktor Centra za medicinsku biohemiju Univerzitetskog Кliničkog centra Srbije.

Simpozijum „SERBIS 2022“ obrađuje veoma aktuelne teme i ističe važnost prevencije. Sprečavanje budućih bolesti, kao i komplikacija iz postojećih stanja, od životnog su značaja za poboljšanje zdravlja, smanjenje troškova vezanih za zdravlje i osiguranje buduće održivosti sistema zdravstvene zaštite. Kroz 10 naučnih sesija, „SERBIS 2022“ će istaći prevenciju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, gojaznosti, raka, mentalnih poremećaja, oralnih bolesti, alergija na hranu, osteoporoze i preeklampsije.

Jedna tema biće posvećena imunizaciji kao kamenu temeljcu politike javnog zdravlja. Veoma interesantna predavanja biće posvećena farmakogenetskim ispitivanjima u prevenciji neželjenih efekata lekova i prevenciji rezistencije na antibiotike. Poseban pažnja biće posvećena preporukama i biomarkerima na terenu. Učešće je potvrdilo 36 lokalnih i 15 predavača pozvanih iz 9 zemalja.

Obilazak Kraljevskog dvora za predavače simpozijuma SERBIS 2022.

Nakon dosadašnjih uspešnih međunarodnih simpozijuma, ovaj simpozijum je organizovan tako da poveže klinički i laboratorijski rad, naglašavajući značaj timskog rada zdravstvenih radnika i svih onih koji se bave prevencijom različitih bolesti, sa posebnim osvrtom na aktuelno opterećenje hroničnim stanjima, što obuhvata javno zdravlje, primarnu zaštitu, sekundarnu prevenciju i drugo. Više informacija možete pronaći na sajtu simpozijuma.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.