Dva Spajdermena, leptir, princeza i dobra vila! Da imaju čarobni štapić, Dido, Jana, Bogdan, Iva i Senka, mališani iz „Školice života“ u selu Sirča, pored Kraljeva, pravili bi prave male čarolije i putovali na krilima mašte u svet heroja, bajki i radosti. Sebe bi pretvarali u omiljene junake, a dovoljno bi bilo samo da zamahnu ili “pucnu” štapićem i kažu čuvene reči „ćiribu, ćiriba“.Više od 40 dečaka i devojčica, uzrasta od tri do šest godina, prošle srede je nestrpljivo u učionici čekalo još jednog od svojih junaka. Nije im u goste dolazio Spajdermen, Supermen, Betmen, već Novak Đoković, najbolji teniser planete. Od sedam ujutru su bili spremni, pomalo i nestrpljivi. U rukama su držali crteže i druge poklone.

sirca-poseta-1

Čika Nole i njegova Fondacija su nam pomogli da imamo ovako lepu i čistu učionicu. Imamo mnogo igračaka, toplo nam je, volimo što idemo u „Školice života“. Mi ga sada čekamo da mu kažemo hvala, da ga poljubimo i zagrlimo – pričala je mala Magdalena, gledajući direktno u uči, dok je u isto vreme lupkala crvenim flomasterom o papir ispred sebe.

Mališani su se okupili uz pravo malo remek delo, “Drvo prijateljstva”, koje su sami napravili. Na velikom papiru su rukama umočenim u boje ostavljali otisak dlanova, ispod čega su vaspitačice napisale ime svakog deteta, uz poruku i želju upućenu Đokoviću.

Želim ti da igraš za svoju državu i da osvajaš titule! Da svaki put pobeđuješ… Da budeš dobar i da te sluša sin… Da slušaš sina i da budeš dobar… Da budeš prvak sveta i dalje… Da dobro igraš tenis… Da budeš živ i zdrav, i da slušaš mamu i tatu… Neka pobedi nekog, neka bude živ i zdrav… Da nikada ne gubiš… Ja želim da Novak dođe… Da zarađuješ puno trofeja i da nikad ne gubiš… Da uvek pobeđuješ i da ne odustaješ nikad, da budeš dobar i strpljiv… Da budeš najbolji na svetu, da više nikada ne izgubiš… Da budeš mlad… –  poručivali su mu klinci, a u ćošku, na papiru, stajala je pločica sa natpisom „Drugari za ceo život„.

sirca-poseta-2

Spremili smo mu i knjigu, šapuće Teodora iz ćoška, a potom ustaje i donosi je.

Tu je i plaketa, nadamo se da će mu se dopasti – dodaje ova devojčica.

Na zahvalnici Đokoviću i Fondaciji piše: „Hvala vam što verujete u dečije snove, i činite sve da snovi budu ostvareni, a mi verujemo u vas“.

NDF Novak u Sirci-7885

Približilo se deset časova ujutro, vreme kada je Novak trebalo da stigne u selo. Deca su povremeno ustajala, prilazila prozoru i gledala ka dvorištu. Bogdan je prvi ugledao automobil kako staje ispred kapije dvorišta Osnovne škole „Jovan Cvijić“, u čijem prostoru Predškolska ustanova „Olga Jovičević-Rita“ ima učionicu u programu „Školice života“.

Evo ga, stigao je!

Deca su poskočila u mestu, a potom pogledala ka vaspitačici. Poređala su se jedno pored drugog za svega par sekundi, i čekala da se otvore vrata. Đoković je ušao par minuta kasnije, i požurio im u zagrljaj. Odmah su seli na pod, i krenula je igra, druženje, zabava i smeh…

Ovu priliku sam iskoristio da budem deo akcije naše Fondacije i da posetim jednu od pet Školica života koliko je obuhvaćeno programom naše Fondacije čija je vrednost preko 28 miliona dinara. Rani razvoj je od suštinskog značaja za decu, i jedan od zadataka Fondacije je da se širi svest o značaju i važnosti pohađanja predškolskog programa. Nažalost, ispod pedeset odsto dece uzrasta od 3-5 godina pohađa predškolske programe u Srbiji i naš zadatak je da to promenimo, da obezbedimo što više Školica i vrtića u opštinama i mestima koja su ekonomski i socijalno ugrožena. Nadam se da će ovo na neki način ohrabriti roditelje da upisuju svoju decu u vrtiće i da razumeju kolika je važnost da decu uče još od najranijih dana – rekao je Novak posle druženja sa mališanima.

NDF Novak u Sirci-7798

Fondacija „Novak Đoković“ u selu Sirča kod Kraljeva prošle godine je otvorila petu „Školicu života“, u čiju je adaptaciju, obuku vaspitača, nabavku materijala i igračaka uloženo 3.350.000 dinara. Ovaj program pohađa oko 40 mališana od tri do pet godina, čime se doprinosi unapređenju ranog razvoja dece u Srbiji, posebno iz seoskih sredina gde je nedostatak predškolskih ustanova dodatno izražen. On pruža deci mogućnost da se više druže, socijalizuju, igraju i pohađaju kvalitetne programe. Partner projekta „Školice života“ je Centar za interaktivnu pedagogiju.

Više informacija o celom projektu možete da pročitate na našem sajtu.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org