fbpx
spot_img

Princeza Katarina na otvaranju 54. Kancerološke nedelje

Beograd, 8. novembar 2017 – Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina zvanično je otvorila 54. Kancerološku nedelju „Savremena onkologija“ u organizaciji Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva, danas u hotelu Crowne Plaza.

Ovaj nacionalni onkološki kongres organizuje se svake godine kako bi se podigla svest i diskutovalo o pitanjima onkoloških tretmana, predstavile najnovije preporuke lečenja i najbolji primeri iz prakse, kao i da bi se istakli izazovi sa kojima se pacijenti i lekari suočavaju.

Ova konferencija smatra se jednim od najvažnijih onkoloških skupova u zemlji koji okuplja neke od najeminentnijih stručnjaka u ovoj oblasti medicine, iz Srbije, regiona i inostranstva. Ove godine, zvanično su je otvorili prof. Radan Džodić, predsednik Kancerološke sekcije i akademik profesor Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva.

Govoreći na otvaranju, Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina čestitala je organizatorima na još jednoj uspešnoj konferenciji i istakla važnost razgovora na temu prevencije raka kao i najnovijih inovacija u praksi.

Nj.K.V. Princeza Katarina takođe je istakla dugogodišnje napore koje njena Fondacija čini kako bi se pružila preko potrebna podrška pacijentima obolelim od raka i onkolozima, kako putem donacija tako i organizovanjem Onkoloških Simpozijuma svake druge godine:

„Samo u poslednjih nekoliko meseci, uspeli smo da obezbedimo jedan digitalni mamograf poslednje generacije u vrednosti od 300.000 dolara, kao i monitore za dečije onkološko odeljenje na Neurohirurgiji u Beogradu. S ponosom najavljujem i da smo uspeli da obezbedimo četiri nova sterilizatora za četiri bolnice u Srbiji uz pomoć Fondacije CURE iz Sjedinjenih država u vrednosti od 1.400.000 dolara. Moj suprug i ja vođeni smo u svom humanitarnom radu fundamentalnom potrebom da pomognemo svojim sugrađanima i nadamo se da ćemo pomoći da dođe do promene na bolje, jer svaki korak je važan na duge staze”, rekla je Princeza Katarina.

Ovogodišnja konferencija fokusira se na novitete u lečenju mekotkivnih sarkoma, karcinoma paraštitastih i nadbubrežnih žlezda, tiroidnog karcinoma kod dece, kao i onkoplastičnim pristupima u hirurgiji. U skladu sa proklamovanim principima multidisciplinarnog pristupa i timskog rada, u okviru 54. Kancerološke nedelje biće održan i 31. Simpozijum medicinskih sestara i tehničara onkoloških institucija Republike Srbije, kao i 11. Forum za onkološke pacijente.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.