fbpx
spot_img

Priznanje „Klasovo majstorsko pero“ ove godine dodeljeno Nikoli Dragašu

Posebno priznanje „Klasovo majstorsko pero“, za dosadašnji doprinos i zalaganje na polju karikature ove godine uručeno je pančevačkom karikaturisti Nikoli Dragašu.

„Klasovo majstorsko pero“ je jedno od najvećih priznanja za karikaturu koje se dodeljuje kod nas, u okviru festivala humora i satire “Zlatna kaciga“, u Kruševcu.

Ovo priznanje dodeljuje se najuspešnijim sledbenicima Aleksandra Klasa, čije karikature poseduju izražajan i nadahnut crtež, i koje nose univerzalne ideje. Pored toga, kandidati za dodelu ovog priznanja mogu biti samo autori koji su već osvajali nagrade na domaćim i stranim konkursima i festivalima.

Odluku o dodeli ovog priznanja donose dosadašnji dobitnici većinom glasova.

Priznanje se dodeljuje od 2002. godine. Među dosadašnjim dobitnicima bila su poznata imena na polju karikature kao što su: Darko Drljević, Muhamed Đerlek, Goran Ćeličanin, Nikola Otaš, Slobodan Srdić, Tošo Borković, Dragan Rumenčić i drugi…

Zbog pandemije korona virusa, i sprečenosti organizatora da se održi festival, priznanje je Nikoli Dragašu poslato poštom.

Nikola Dragaš rođen je 15.09.1981. u Pančevu. Zaposlen je u JP Pošta Srbije. Bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom, grafičkim dizajnom i stripom. Član je ULUPUDS – a, Udruženja karikaturista Srbije – FECO, i ULU Svetionik. Bavi se i pedagoškim radom sa decom, kao mentor likovne sekcije „Čarobni svet crtanja“, u Pančevu.

O Aleksandru Klasu:

Aleksandar Karakušević, umetničko Klas (1928–2002), od prvog broja „Ilustrovane Politike”, pa sve do kraja života, bio je njen saradnik, ilustrator i urednik rubrike „Smeh”. Klas nije bio samo karikaturista već i grafički dizajner i slikar, a još 1990. godine je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše nagrađivani karikaturista na svetu.

Izvor: pancevo.mojkraj.rs
portal Pokazivač
portal Pokazivač
Portal za kulturu, obrazovanje i priključenija