fbpx

Promenjen sistem bodovanja na završnom ispitu

Pupils-sitting-an-exam

Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete, izjavio je da će se od ove godine promeniti sistem bodovanja testova na završnom ispitu. Naime, do sada su testovi iz srpskog i matematike bodovani

sa 16 poena, kombinovani test 8 poena, a uspeh u školi se bodovao sa maksimalnih 60 poena.

Od ove školeske godine sva tri testa nose po 10 poena (ukupno 30), a uspeh iz škole se boduje sa maksimalnih 70 poena.

Probni završni ispit je zakazan za 24. i 25. april.

“Termini održavanja probnog ispita usklađeni su sa kalendarom takmičenja, a o celom procesu brinuće novoformirana Jedinica za sprovođenje završnog ispita”, rekao je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin ranije je objasnila da novim sistemom bodovanja nisu želeli da povećaju učešće završnog ispita da se ne bi dogodilo da učenici zanemare gradivo i počnu da se spremaju samo za test.

“Takođe, nismo želeli da na taj način omalovažimo ocenu nastavnika, iako smo svesni da su kriterijumi u školama blagi i da se svake godine povećava broj vukovaca“, rekla je ranije Lužanin.

Od ponedeljka se u prodaji mogu naći zbirke za pripremu završnog ispita, po ceni od 600 dinara.

 

Izvor: Tanjug

Sunčica Miščević
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".