fbpx
spot_img

Промоција књиге Миладина Шеварлића „Виски и трубачи“

На малој сцени Књажевског српског театра 9. октобра 2015. у оквиру јубиларног десетог Јоаким интерфеста одржана је промоција књиге драмског писца и председика Удружења драмских писаца Србије Миладина Шеварлића „Виски и трубачи“. Учеснике програма и публику поздравио је управник Књажевско српског театра Војо Лучић а о књизи су, поред аутора, говорили и Мр Снежана Кутрички, Живорад Ајдачић, Живомир Ранковић и Владимир Ђорђевић. Била је ово изузетно занимљива промоција јер су њени актери, а пре свега сам Миладин Шеварлић, говорећи о књизи, на врло занимљив начин говорили о позоришту и како је оно опстало у тешким временима с почетка деведесетих, у овом случају  о Нишком Народном позоришту у коме је Миладин Шеварлић био управник од 1992. године до 1996. Овај програм је свакако садржајно обогатио овогодишњи фестивал. 

000_2395фото Милос Игнјатовиц

Жика Ранковић. писац из Крагујевца, члан Удружења драмских писаца Србије, Мр Снежана Кутрички, уредник едиције „Савремена српска драма“ и члан председништва Удружења драмских писаца Србије, Миладин Шеварлић, драмски писац, председник Удружења драмских писаца Србије, Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије 

Foto Milos Ignjatovic 01

Аутор књиге „Виски и трубачи“ Миладин Шеврлић даје изјаву за РТК

Foto Milos Ignjatovic 06

Госте и  учеснике програма  на почетку је поздравио управник Књажевско српског театра Војо Лучић

Foto Milos Ignjatovic 08Мала сцена Књажевско српског театра “ Љуба Тадић“

Foto Milos Ignjatovic 10Уводну реч дао је писац Жика Ранковић који је представио учеснике програма и  говорио о књизи и аутору Миладину Шеварлићу.

Foto Milos Ignjatovic 11“ Реч је о изузетној књизи, Шеварлићевом дневнику из периода када је био управник Нишког позоришта али овде је дневник само темељ на коме Шеварлић прецизним, директним, непосредним језиком, каткад бритким, и ироничним опаскама, каткад оштрим пером хроничара а често и поетским, песничким сликама гради свој “  сценски приказ“ тог чудног времена (1992 – 1996) које са ове дистанце делује по мало нестварно и у коме прави актери, учесници догађања у сличицама, које пред нама маестрално ниже Шеварлић, више личе на измишљене ликове неког од Шеварлићевих драмских текстова него на стварне људе“ – рекао је на почетку Ранковић.

Foto Milos Ignjatovic 13„Дошао сам те године у Ниш да покренем тај чудесни, велики и леп, по мало зарђали брод , Нишко позориште, и успео сам“ – рекао је Шеварлић.

Foto Milos Ignjatovic 18

Аутор је прочитао неколико занимљивих одломака из своје књиге.

Foto Milos Ignjatovic 19“ Миладин Шеварлић је свакако један од наших најбољих драмских писаца који је својим драмским текстовима, радом у култури, као управник или уредник или председник Удружења драмских писаца Србије обележио један период у културном животу Србије дајући му лични печат“ –  рекла је Мр Снежана Кутрички.

Foto Milos Ignjatovic 23О књизи је говорио и Владимир Ђорђевић, драмски писац из Крагујевца.

Foto Milos Ignjatovic 31У публици је било и писаца, песника , новинара, преводиоца. Фотографија најбоље говори да је програм био веома занимљив.

Foto Milos Ignjatovic 32Присутни су честим аплаузима поздрављали духовите, обојене специфичним хумором Шеварлића, одломке из његове књиге „Виски и трубачи“.

Foto Milos Ignjatovic 33

Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије и дугогодишњи културни радник и стваралац: “ Било је то време када се на прави начин размишљало о култури. Министар Ђукић је најбоље писце послао у позоришта ван Београда, да их уздигну и покрену. Тако је Миладин Шеварлић, као истакнути драмски писац  “ распоређен“ у Ниш. Упркос тешком времену, беспарици и свему осталом, успео је, донео је прегршт награда нишком позоришту, окупио праве људе и био довољно храбар, упоран и оштроуман да оствари оно што је на почетку назвао “ нишка утопија“. Претварати снове у стварност, то могу само најбољи. О томе сведочи и ова изузетно квалтетна књига“ – рекао је, између осталог Ајдачић.

Foto Milos Ignjatovic 34

На крају промоције Шеварлић је своје књиге, са посветом, поклонио присутнима. Крагујевачки уметници су пришли да му честитају на успешној промоцији а неки од старих пријатеља и да размене по које сећање на протекла времена.


Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.