fbpx
spot_img

Промоција књиге ЗАУВЕК ЂАЦИ, цветника песника учитеља за децу и младе

 

Промоција књиге ЗАУВЕК ЂАЦИ, цветника песника учитеља за децу и младе, у Београду, у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији.
Топлим, блиским именом учитељ у поднаслову назива ове књиге обухватамо књижевне ствараоце који су радили или раде у школама, књижницама и библиотекама, као и све друге који су истрајавали на просвећивању младих.
Књигу је приредио Власта Н. Ценић, професор српског језика, идејни творац манифестације, педагошки саветник и члан Удружења књижевника Србије.
12742019_1076049162437765_8887103601915248480_n
Сусрети просветних радника књижевних стваралаца за децу, манифестација је која се од 1994. године одржава у ОШ „Вук Караџић“ у Дољевцу крај Ниша. Ова манифестација је и изнедрила књигу коју бисмо да покажемо свету. Сви песници сабрани у овој књизи станари су исте куће, сви станују под истим кровом – школским. У ЦВЕТНИКУ се налазе песме просветних радника, савремених књижевних стваралаца за децу и младе, оних који ђацима кроз књижевност тумаче свет, а и сами припадају свету књижевности. На двеста страница заступљено је 190 аутора из целе земље и региона (Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, а имамо и колегиницу из Сплита!). ЦВЕТНИК ће помоћи да се са тим песницима просветарима боље упознамо, да се јави занимање за њихова дела. Књига ће послужити и за часове литерарне секције, и као својеврстан избор песама за рецитовање. Радујемo се што се овде налазе и изузетно вредне песме које су сам врх српског савременог песништва, али не само у жанру поезије за децу. Има песама васпитача, учитеља, професора, библиотекара, али и доктора књижевних наука. Књига коју смо приредили јесте пресек стваралаштва просветних радника, оних из града и оних из села, оних са објављеним књигама, и оних са свешчицама које се носе са школским припремама за наставу – од оних са чланском картом локалних удружења књижевних ствралаца до оних са чланским картама Удружења књижевника Србије, на пример.
Издавач књиге је Културно просветно друштво ТРОРЕЧЈЕ Кочане. Креативни центар из Београда помогао је издавање овог Цветника, јер је један од главних циљева ове издавачке куће развијање креативности код деце и младих а то значи и код њихових родитеља, васпитача и наставника. Настава у школама требало би да се темељи на таквим врденостима. Учитељи и наставници који су и сами креативци, посебно у области књижевности за децу и за младе, могу боље да разумеју потребе младих за креативношћу, облике подсти цања и путеве развоја креативности.
– Власта Ценић
12743713_10206058771568551_669970171832642286_n

 

Prethodni tekstSrećom uzalud
Sledeći tekstKošarka: Kraj ABA lige !?
SCUOLA DI POESIA - SCHOOL OF POETRY
Škola poezije okuplja pesnike sveta u ime poezije. Osnivač: Cav Silvano Bortolazzi