fbpx
spot_img

Promocija časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“ broj 4

 

U organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“  u Dvorcu kralja Nikole, u Baru, održana je promocija časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“ broj 4.

Po tradiciji svaki broj časopisa je posvećen sjećanju na jednog od preminulih stvaralaca iz Bara, Crne Gore i šire.

Ovaj broj je posvećen Božidaru – Bošku Miloševiću nekadašnjem novinaru i publicisti iz Bara. Kako je napomenuto u tekstu o njemu stoji nepobitna činjenica: „Bio je prvi pravi novinar Bara, utemeljivač ove profesije u gradu pod Rumijom.“

Božidar Boško MiloševićPozdravljajući goste koji su za ovu priliku došli iz mnogih krajeva Crne Gore, uprkos kiši i nevremenu, Labud N. Lončar, predsjednik udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ i ujedno glavni urednik časopisa pozdravio je članove porodice Milošević, učenike muzičke škole „Petar II Petrović Njegoš“ iz klase prof. Ane Vukazić i učenike srednje ekonomsko- ugostiteljske škole sa njihovom profesoricom Valentinom Drobnjak.  Pozdravio je i predstavnike udruženja „Sjeverac“ iz Podgorice kao i predstavnike Udruženja žena Zete – „Gospojine“.

Posle toga  je mlada Anastasija Dobrković na klaviru odsvirala Etidu od S. Hellera na zadovoljstvo publike. Milana Tomović učenica srednje ekonomsko – ugostiteljske škole je u nastavku čitala tekst o Božidaru Bošku Miloševiću, a koji je objavljen u ovom broju časopisa. Posle toga je Lončar zamolio Vladimira Miloševića, sina pokojnog Božidara, da se obrati prisutnim gostima. Vladimir je to učinio na veoma dirljiv način, objašnjavajući kako je proteklo njegovo odrastanje uz oca koji je bio do kraja predan svojoj profesiji. Zahvalio se  udruženju „Nekazano“ na pažnji  i osvrtu na život i rad njegovog oca na dvadesetpetoj godišnjici njegove smrti, pokazujući da su jedni od rijetkih koji ga nijesu zaboravili.

 

U nastavku programa učenice srednje ekonomsko ugostiteljske škole Anđela Bujić, Andrea Marković i Sanela Škretović govorile su svoje pjesme čime su dale lijep doprinos ovoj večeri. U nastavku večeri dokazale su se  i učenice muzičke škole Anastasija Dobrković i Katarina Radević svirajući Etidu od C. Czemy i Fontanu na kiši W. Gillocka.

 

Svoj doprinos ovoj veličanstvenoj večeri dali su pjesnici koji su zastupljeni u ovom broju i to iz Podgorice: Natalija Novaković, Anika Vuletić, Danijela Nela Jovanović, Ilija Vuković, Olga Dabović Klikovac, Marin Čaveliš, Sanja Veličković, Vojin Vuletić, Mišo Kuburović, Rade Petričević, Bato Krković i Veselin Vujović Vivet. Marin Čaveliš je pored svoje čitao i pjesmu Slobodana Zorana Obradovića – pjesnika iz Bijelog Polja. Iz Nikšića je za ovu priliku doputovala u Bar da govori svoju poeziju Slavka Božović, koja je pozvala sve prisutne da dođu sjutra uveče na promociju njene knjige u Nikšić.

 

 

Iz Risna u Bar  je doputovao i govorio svoju poeziju pjesnik Goran Radičević. Barski stvaraoci: Mladen Babović, Maja Mišnić, Trivo Zolak, Nataša Lečić,Vasilije Jankovič, Aleksandar Jovanović, Marko Giljača i Lazar Minić.

Na kraju večeri Labud N. Lončar, koji je ujedno bio moderator večeri, zahvalio se učesnicima programa a  posebno gostima koji su doputovali sa strane i predstavnicima udruženja a porodici pokojnog Božidara Boška Miloševića izrazio poštovanje i zahvalnost što su na ovoj večeri gostima poklonili dva paketa knjiga, pokojnog Miloševića.

„Nekazano“ je poklonilo sedamdeset primjeraka svog časopisa  br.4 i najavilo sledeći broj na proleće iduće godine. Taj broj će biti posvećen stvaralaštvu Nedeljke Cice Pavlović, pjesnikinje i novinarke iz Bara.

Posle toga je uslijedilo zajedničko fotografisanje i ispraćaj gostiju a mnogi su po tradiciji nastavili druženje u kafani duboko u noć, uz domaće crmničko vino.

 

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.