fbpx
spot_img

Promocija zbirke pjesama Slađane Lazić u Tuzli

Predstavljanje zbirke pjesama „Svetionik na dlanu“ mlade autorke Slađane Lazić održano je 29. oktobra 2021. u Domu književnosti u Tuzli, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

O knjizi su, pored autorke, govorili recenzenti Senahid Nezirović, književnik i novinar, i pisac Željko T. Kovačević, član Udruženja književnika Republike Srpske, kao i Mirjana T. Lazarević, predsjednica SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli.

Slađana Lazić, mlada i darovita pjesnikinja, osvajala je mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a pjesme su objavljene u više zbornika festivala. Stihovi mlade pjesnikinje uvršteni su i štampani na engleskom jeziku u antologiji pjesama u Briselu, u Belgiji, u kojoj su zastupljeni autori iz cijelog svijeta.

„Svetionik na dlanu“ „skladno je koncipiran spoj 72 poetska naslova, od čega je 8 napisano na besprekornom engleskom jeziku“, piše u recenziji Senahid Nezirović. „Izuzetno raduje što poetski naslovi nisu „podeljeni“ u cikluse ili tematsko – motivske krugove, jer je rukopis ispevan u jednom dahu. Za razliku od poetskih prvenaca drugih pesnika – početnika, „Svetionik na dlanu“, pored neverovatne lepote sazrelih, slobodnih ili rimovanih stihova, i bukvalno „krase“ neuobičajeno domišljati crteži jedne svestrane umetničke duše.“

Izdavanje i štampanje zbirke pomogao je Grad Tuzla.

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.