fbpx
spot_img

Promocija zbornika „Pesmom protiv bombi“

Udruženje pisaca Kragujevca i SUBNOR-a Kragujevca održali su drugi dan Svetog Ilije promociju Zbornika ,,Pesmom protiv bombi” i književni matine rodoljubive poezije u Velikoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Pesme su govorili pesnici zastupljeni u Zborniku.

Zbornik promovišemo na ovaj dan kada je pre 27 godina proterano 250 000 Srba iz svojih kuća i sa svojih imanja, dan početka najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata u vojno-policijskoj akciji „Oluja”. Današnju rodoljubivu poeziju posvećujemo svakom Srbinu ma gde se on nalazio u svetu, rekao je predsednik Udruženja pisac Radenko Bjelanović. Potpredsednik SUBNOR-a Željko Zirojević u svojoj pesmi „Martovske ide” poručuje da: „Pesnici svoje stihove daju, da naraštaji koji dolaze zauvek znaju! Posle čega je rekao:

Ne zaboravljaju se најmlađi, molim Mariju Stanković iz Beograda da prva pročita svoju pesmu!

Marija je za portal ,,Pokazivač” rekla: Cela organizacija mi se veoma dopada, srdačan doček, skup ljudi, pesnika. Ja sam patriota i moja prva pesma u životu „Hodočašće”, obeležava ono što jesam – „vernik”. Za Zbornik sam prijavala pesme: „Pesmom protiv bombi“ i „Posveta“, jer pišem isključivo patriotske pesme, zanemarujem ljubavna maštanja, jer time hoću da doprinesem mom narodu. Volim svoju zemlju Srbiju i volim sve što je srpsko. Pisaću o Srbiji sve dok živim!

Marija ima 26. godina i radi kao novinar na portalu „Objektiv“. Na put ide bez kofera i u cipelama koju su udobne. Piše duhovnu i patriotsku poeziju. Planira osnivanje porodice i najmanje dvoje dece. Svaka njena pesma ima svoj povod.

Upad „Rose” na Jarinje iznedrio je strofe Pesmom protiv bombi:

Smrvite se, bezbožnici,

U prah crni, živu kletvu,

Neka vam sude za nedela,

Za svu sreću preotetu…

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.