fbpx
spot_img

Proslava Svetskog dana knjige i autorskih prava i promocija časopisa Nekazano

Poštujući mjere zaštite od epidemije korona virusa  međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazao“ obradovalo je svoje sugrađane i ljubitelje poezije promocijom svog novog broja časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“ a u sklopu proslave Svetskog dana knjige i autorskih prava,  posle pauze nastupa od skoro godinu i po dana.

Otvarajući proslavu dana knjige i promociju časopisa Labud N. Lončar, predsjednik udruženja Nekazano zahvalio se Kulturnom centru Bar na pomoći pri realizaciji promocije, Srednjoj ekonomsko ugostiteljskoj školi iz Bara i Školi za osnovno muzičko obrazovanje-  „ Petar II Petrović – Njegoš „ Bar. IStičući dugogodišnju saradnju na opšte zadovoljstvo. Posebnu zahvalnost izrazio je svojim prijateljima pjesnicima koji su za ovu priliku doputovali iz Beograda, Niša, Bijelog Polja i Podgorice kao i svim prisutnim gostima izražavajući žaljenje što se ovo veče održava pod maskama ali je naglasio važnost poštovanja mjera zaštite koje je donijelo nadležno Ministarstvo. Istakao je da su od posledica pandemije izgubili mnoge svoje prijatelje, članove porodica  i članove udruženja  i pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast svim žrtvama preminulim od pandemije virusa korone.

Priznanje za doprinos književnom stvaralaštvu za 2020.god.  “Božidar Filipović  Fićo” koju je ustanovilo Nekazano dodijeljeno je učenicima srednje ekonomsko ugostiteljske škole iz Bara. Priznanje je uručila Ranka Filipović, supruga pokojnog Božidara , nastavnici Ivani Kecojević, koja je nagradu primila u ime učenika škole.

U programu proslave i promocije učestvovali su:

Pjesnici i pjesnikinje: Slavka Vojinović Masoničić iz Niša,  Gordana Srećković iz Holandije, Duško Nedović iz Bijelog Polja, iz Podgorice Anika Vuketić, Milojka Jovović, Zoran Mićović, Miluša Milošević, iz Bara Ana Spasić, Nataša Lečić, Senka Rastoder, Vasilije Janković, Marko Giljača i Ranko Vujačić

Iz Srednje ekonomsko ugostitetljske škole Bar: nastavnica Ivana Kecojević i učenici Enesa Sukić, Marija Nikotić i Špiro Ognjenović.

Škola za osnovno muzičko obrazovanje –  „ Petar II Petrović – Njegoš „ Bar predstavljale su učenice IV razreda, u klasi profesorice Jelene Dobrković:Anđela Nikolić  – koja je osvojila I mjesto na online etakmičenju “Piccolo Piano Talents” – Udruženja za kreativn razvoj djece “Piccolo” iz Sremske Mitrovice i Katarina Kukić – osvojeno 1. mjesto u I kategoriji klavira na internacionalnom festival muzike “Primavera” u Etno selu “Stanišići” kod Bijeljine.

Posle uručenja priznanja i zahvalnica za doprinos  proslavi Danu knjige učenicima obe škole prisutni pjesnici su kazivali po jednu svoju pjesmu. Udruženje je poklonilo svojim gostima pedeset primjeraka časopisa Nekazano br.7 i još pedesetak primjeraka časopisa i knjiga iz svog izdavaštva.  Nakon toga je program završen sa riječima da se nadamo da se stalo pandemiji na kraj i da nas očekuju nova književna druženja i uspjesi. Usledilo je zajedničko fotografisanje i to pod zaštitnim maskama, čime je Udruženje dalo podršku borbi protiv virusa korone uz duhovite opaske prilikom fotografisana; nasmiješite se!

Čime je “Nekazano” simbolično proglasilo pobjedu nad pandemijom.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.