fbpx
spot_img

Saopštenje za javnost princeze Katarine i prestolonaslednika Aleksandra

Fondacija princeze Katarine donirala električne krevete u vrednosti većoj od 47.000 evra Bolnici za psihijatrijske bolesti u Vršcu

Beograd, 21. septembar 2020. – Nj.K.V. Princeza Katarina je prethodnih meseci donirala preko potrebne električne krevete, dušeke i medicinsku opremu u vrednosti većoj od 500,000 evra.

Fondacija Princeze Katarine nedavno je donirala 40 dušeka Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu. Potom je Fondacija Princeze Katarine nastavila da pomaže bolnici za psihijatrijske bolesti u Vršcu donacijom 10 „Stryker“ električnih kreveta sa dušecima i transformatorima.

Vrednost ove donacije iznosi preko 47,000 evra, a donacija je realizovana uz podršku „Project C.U.R.E.“ iz Denvera u Koloradu i Lajflajn Njujork humanitarne organizacije, čiji je pokrovitelj Nj.K.V. Princeza Katarina.

„Veoma sam srećna zato što ova donacija ide Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu, imajući u vidu njihov veliki kapacitet od preko 900 kreveta. Moj suprug i ja se veoma zahvaljujemo dr Daglasu Džeksonu, predsedniku „Project C.U.R.E“, koji već dugi niz godina pomaže mojoj Fondaciji u Srbiji. Veoma je važno, posebno u ovom trenutku, kada uzmemo u obzir kroz šta prolaze naši herojski lekari, medicinske sestre i medicinsko osoblje zbog korona virusa, da im omogućimo da dobiju ono što im treba, kako bi bili u mogućnosti da nastave da pomažu ljudima“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.

 

Prestolonaslednik Asleksandar otkrio spomenik kralju Petru I u Sremskoj Mitrovici

Beograd, 20. septembar 2020. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali su otkrivanju spomenika u Sremskoj Mitrovici posvećenom Nj.V. Kralju Petru I, pradedi Prestolonaslednika Aleksandra. U pratnji Njegovog Kraljevskog Visočanstva bio je savetnik Krune g-din Predrag Marković .

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar otkrio je spomenik svom pradedi i u emotivnom obraćanju istakao: „Pre sto šesnaest godina, moj pradeda je krunisan za Kralja Srbije. Njegova vladavina obeležena je velikim stepenom političkih sloboda, slobodom štampe, nacionalnim, ekonomskim i kulturnim usponom, i s punim pravom se naziva „zlatnim dobom srpske demokratije“. Kao mlad čovek, moj pradeda je preveo knjigu engleskog političara i filozofa Džona Stjuarta Mila „O slobodi“. U predgovoru, koji je kasnije postao njegov politički program, rekao je: „Sloboda otvara narodu oči, daje mu priliku da razvija svoje vrline i da ih ulaže u delatnosti kojima, u saradnji sa ostalim narodima, primiče celo čovečanstvo cilju, koji mu je bogom namenjen“. Duboko sam zahvalan svima koji su pomogli da sećanje na mog velikog pretka, Kralja Petra Prvog, nastavi da živi i među novim generacijama Srbije. Veliku zahvalnost dugujem Udruženju Kraljevina Srbija, čiji sam pokrovitelj, sa velikim ponosom, i gospodinu Predragu Medenici, kao glavnom organizatoru ovog veličanstvenog događaja“.

Bista Kralja Oslobodioca, autorke Drinke Radovanović, izlivena je u okviru akcije Petrovih 800 junaka sa željom da se Sremska Mitrovica dostojno oduži najomiljenijem savremenom srpskom vladaru koji ujedno ima i najveće zasluge za dovršetak procesa ujedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje sa Kraljevinom Srbijom.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da se u akciju uključe samo stanovnici Sremske Mitrovice, istu su svojim prilozima podržali naši sunarodnici iz čitavog sveta, tako da je spomenik urađen u rekordnom roku.

Pored Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, Princeze Katarine i savetnika Krune ceremoniji otkrivanja biste prisustvovali su i g-đa Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice, Njegovo Preosveštenstvo Vladika Vasilije, major Ivan Novičić, komandant Garnizona Vojske Srbije, g. Ilija Nedić, predsednik SO Sremske Mitrovice, g. Predrag Medenica, član Odbora za podizanje spomenika i predsednik Izvršnog Odbora UKS, mnogobojni članovi Udruženja Kraljevina Srbija i posetioci.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.