fbpx

Satirična priča Milorad Ćosić Ćosa

ZAKON O MODI
U jednoj zemlji narod je izabrao predsednika. Posle izbora predsednik je često isticao da mnogo voli svoj narod i da je predsednik svih građana.
A voleo je modu. Voleo je lepe cipele , lepa odela, lepu kuću, lep nameštaj, lepe automobile, egzotična putovanja.
Nažalost u svojoj zemlji stalno je doživljavao razočaranja kada je išao na neke sastanke, proslave,otvaranja fabrika, puteva, mostova , sigurnih kuća , domova za stare i slično.
Gledao je narod koji je bio jadno obučen i nije pratio modu. Gledao je gužve ispred narodnih kuhinja. domova zdravlja, bolnica, kontejnera Gledao je neokrečene i zapuštene fasade kuća i stare automobile koji predstavljaju opasnost u saobraćaju.
Ali isto tako video je i odlično obučen narod , pune šoping molove, nove automobile. Čudio se što što svi tako ne mogu da žive.
Dugo je razmišljao kako da popravi stanje u svojoj zemlji. To više nije moglo da se toleriše.Mora da postoji neko rešenje.
Njegovi savetnici su se dali u razmišljanje. Jedan mu je predložio da se donese zakon o modi i da se formira modna policija koja će sprovoditi zakon kako bi ovo stanje bilo rešeno.
Predlog je prihvaćen , pušten u proceduru, a parlament je po hitnom postupku, odbacujući sve amandmane opozicije, usvojio zakon o modi.
Po ovom zakonu otvorena su nova radna mesta modnih savetnika za sve oblasti. Izvršena je obuka modne policije i počela je primena zakona.
Prvi policajac koji je video jednog građanina skromno odevenog, zaustavio ga je i upitao zašto nije odeven u skladu sa zakonom o modi. Rekao mu je da tako dalje ne može da ide, nego mora da kupi najnovije brendove odeće i cipele ili da se odmah skine. Prolaznik nemajući pare za kupovinu, a poštujući zakon, skide se na licu mesta i ode go i bos.
Drugi policajac je video da narod, koji čeka ispred narodne kuhinje, ima stare lonce i stari escajg. Odmah im je naredio da moraju da kupe nove moderne lonce i novi moderan escajg inače neće dobiti obrok. I preporučio im prodavnicu koja daje popust ako imaju nagradne kupone.Treći policajac je video neokrečenu zgradu sa zapuštenom fasadom i odmah naredio stanarima da hitno poprave fasadu i okreče zgradu u roku od sedam dana inače će biti, uz pomoć izvršitelja, iseljeni iz svojih stanova. Račun za radove na zgradi biće naplaćen od njihovih prodatih stanova. Ugovore će potvrditi beležnici uz popust.Ostatak od cene prodatih stanova biće im isplaćen posle naplate poreza na prenos apsolutnik prava.
Četvrti policajac je zaustavio vozača starog automobila i naredio mu da izađe iz kola.Rekao mu je da pošto ima staro vozilo mora odmah da kupi novi automobil ako želi da i dalje koristi vozačku dozvolu, koju je inače zadržao. Stari auto mu je odmah zaplenio i pozvao šlep službu da ga odveze na reciklažu. Račun za ove troškove šlep služba je uredno izdala vlasniku uz plaćeni pdv a policajac mu je rekao da treba da je srećan što ga pušta da ide jer ima relativno novu odeću i obuću.
Peti policajac je na nekom protestnom mitingu, u centru grada, video golu i bosu masu naroda , koju je policija već skinula zbog nepoštovanja zakona.
Masa naroda mirno je protestovala noseći transparente sa zahtevima da im se vrate stanovi, odeća, obuća i pribor za jelo, inače će otići pred ambasade članica EU. A tu su bili i fotoreporteri i tv ekipe. Policajac je hitno pozvao nadređene sa pitanjem šta da preduzme. Rečeno mu je da protestante sprovede do centra za migrante , gde će im novi upravnici njihovih bivših zgrada podeliti odeću obuću i pribor za jelo iz humanitarne pomoći. Takođe će dobiti i pojačane obroke u narodnim kuhinjama.
I tako širom zemlje, gologuzi i bos narod juri novu odeću i obuću, nove šerpe i escajg, kreči zgrade i gura stare automobile. Za pregled kontejnera nema vremena. I ne stiže da stane u red pred narodnim kuhinjama.
Zanimljiva zemlja. Puna lepih predela i kontrasta.
Sve je to mnogo razočaralo predsednika i odlučio je da mora pomoći svom dragom narodu koji nije ništa kriv. Savest mu nije dozvoljavala da u tim teškim vremenima okrene leđa svom narodu.
Osećao je da mora da završi započeti posao , pa će se opet kandidovati za predsednika i u narednom mandatu.
Milorad Ćosić Ćosa

Deana Sailović
Deana Sailovićhttps://deanasailovic.wordpress.com/
Satiričar, autor tri knjige “Princeza na zrnu razuma” , “Elektronska ispovedaonica” i "Koji sam ja meni idiot". Priređivač knjige "Žena i aforizam". Član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Beogradskog aforističarskog kruga. Urednik satirične redakcije na Pokazivaču.