fbpx
spot_img

Savet: Održavanje predmeta od kože

Kožna jakna
foto: ana.rs

Koža je materijal koji zahteva održavanje. Kako bi vašu kožnu jaknu i drugu odeću od kože održali u dobrom stanju daćemo par saveta.
Saveti koji slede ne odnose se samo na kožne jakne i mantile, već i na ostalu kožnu odeću, tašne torbe, kožne rukavice, kaiševe
čak i kućni nameštaj urađen od kože.
Sama koža zahteva veoma malo održavanja, uz normalnu svakodnevnu upotrebu dovoljno je redovno čišćenje, kao i osvežavanje zaštitnih slojeva preparatima ili uljima za zaštitu kože jednom do dva puta godišnje.

Za redovno čišćenje i brisanje dovoljno je rastvoriti malu količinu ph neutralnog sapuna ili deterdženta u vodi.
U ovako dobijen rastvor potopite flanelsku krpu, dobro ocedite i obrišite površinu kožne jakne.
Ukoliko postoji, višak vode nakon čišćenja pokupite sa jakne suvim mekim sunđerom.

Po obavljenom čišćenju kožnih površina ostavite predmet da se osuši, najbolje na mestu sa dosta promaje.
Ukoliko je u pitanju kožna jakna, kao u ovom slučaju, jaknu ravnomerno okačite na vešalicu kako ne bi dobila nabore.

Osvežavanje površinskog sloja jakne, sprečavanje pojave nabora i pucanje teksture možete obaviti jednom do dva puta godišnje zavisno od uslova u kojima se se upotrebljava. Za kondicioniranje kožne površine možete koristiti neke od mnogobrojnih preparata na našem tržištu namanjene održavanju kože.
Možete ih naći u obliku spreja, krema ili voska.

Tretiranje ovim preparatima se obavlja nanošenjem određene količine preparata na kožnu površinu nakon toga utrljavanje izvršiti suvom krpom do pokrivanja kompletne površine.Nikako nemojte koristiti previše ovih sredstava, jer kranji rezultat može biti masna i prezasićena površina koja se brzo zaprlja. Kako bi ste bili sigurni da je jakna dovoljno zaštićena, upotrebite onoliko preparata koliko je dovoljno da površina dobije sjaj a na dodir osetite samo teksturu kože bez vlažnosti.

 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".