fbpx
spot_img

Saveti pedijatra: Kako decu zaštititi od sunca

Kako odabrati sredstvo za zaštitu od sunca?
Saveti pedijatra: Kako decu zaštititi od sunca

Odavno je poznato da preterano izlaganje suncu u detinjstvu kao i opekotine od sunca predstavljaju rizik za pojavu raka kože i preranog starenja kože. Dečija koža je tanka i delikatna i manje otporna na sunce nego koža odraslih. Zaštita i umereno izlaganje ključni su za čuvanje zdrave kože dece, savetuju pedijatri, a prenosi Vašington Post.

Prevencija

Najbolja prevencija je ograničavanje izlaganja suncu, odnosno potpuno izbegavanje izlaženja na sunce između 10 i 16 časova. Svakako, to nije uvek moguće i ne želite da vam dete lepe letnje dane dane provodi u zatvorenom. Zbog toga uvek budite pripremljeni. Nanesite sredstvo za zaštitu od sunca na sve izložene zone kože, i vodite računa da dete uvek nosi šeširić i naočare za sunce. Tražite hlad, na plažu nosite suncobran i budite posebno pažljivi u blizini vode i peska, jer je poznato da ove površine odbijaju veliki deo ultraljubičastih zraka. Ne gubite iz vida da UV zraci prolaze i kroz oblake i da su deca tada ranjivija jer duže ostaju na otvorenom.

Kako odabrati sredstvo za zaštitu od sunca?

Tražite ono koje pruža zaštitu i od UVA i od UVB zraka, jer oba tipa mogu izazvati rak kože.

Nemojte da vas zavedu vrtoglavi brojevi zaštitnog faktora. Za decu je važno koristiti sredstva u rasponu od SPF 30 do SPF 50, kao što je asortiman proizvoda mamma&baby – Sunmilk Sensitive SPF 30Sunmilk Kids SPF 50 i Sunspray Kids SPF 30. Sve iznad toga ne pruža nikakvu značajnu dodatnu zaštitu.

Sredstvo bi trebalo da sadrži cink oksid ili titanijum oksid, jer oni stvaraju fizičku, tj. mineralnu barijeru. Bezbedniji su za kožu nego hemijska zaštita, manje vode alergijama i ne mogu nauditi dečijim očima.Izbegavajte dodatke poput vitamina A (retinola), oksibenzona, boja, mirisa, parabena i drugih konzervanasa koji su potencijalno štetni.

Saveti za uspešnu primenu

Sredstvo nanesite u debljem sloju 15-30 minuta pre izlaska na sunce. Nemojte škrtariti i nemojte zaboraviti potiljak, risove, uši…

Često obnavljajte zaštitni sloj – najmanje na svaka dva sata. Ne postoje zaista vodootporna zaštitna sredstva.

Ne čuvajte zaštitne kreme i losione za odlaske na plažu. Neka detetu mazanje zaštitnih sredstava postane svakodnevna navika.

Budite oprezni sa sredstvima u spreju. Ukoliko ih nanosite u zatvorenoj prostoriji, pazite da dete ne udiše raspršene čestice.

Kako detetu stvoriti naviku?

Budite dobar uzor. Nosite zaštitne naočare i šešir i koristite zaštitna sredstva, pa će i deca usvojiti vaše navike.

Omogućite mu da bira između nekoliko opcija prilikom kupovine. pri nanošenju, dozvolite mu da odluči hoćete li prvo zaštititi ruke ili noge. Kada deca imaju osećaj kontrole, sklonija su saradnji.

Podesite tajmer na raspon od dva sata kako i zadužite dete da pazi na to da cela porodica na vreme ponovo nanese zaštitno sredstvo.

Izvor: Detinjarije.com

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.